StoryEditor

Štát prehral ďalšiu bitku

17.05.2007, 00:00

V dcérskych spoločnostiach troch sprivatizovaných distribučných firiem budú mať hlavné slovo zahraniční investori v ich matkách. Vláde sa tak nepodarilo vybojovať ďalší a možno posledný z bojov o vplyv v slovenskej energetike ani keď nasadila zbrane najťažšieho kalibru.
Rozdelenie distribučiek sa musí stihnúť do júla, inak Brusel hrozí stámiliardovými pokutami. Že to stihneme v hodine dvanástej a pokutám sa naozaj vyhneme len o chlp, však nie je vinou samotných distribučných spoločností, ale vlády. Tá si totiž vlani zmyslela, že sa pokúsi zmeniť mocenské pomery vo firmách, a postup rokovaní, v nádeji na ústupky zahraničných akcionárov, blokovala. V tomto smere sa viackrát vyjadrili aj zástupcovia Fondu národného majetku.
Je logické, že privatizéri z Nemecka a Francúzska, ktorí majú rozhodujúce slovo v matkách, nechceli pristúpiť na iný pomer síl v dcérach, navyše, keď budú musieť do dcér vložiť svoj sprivatizovaný materský majetok. Uvedomil si to aj štát, a preto nabil ťažké kanóny. Okrem blokovania rozhodnutí valných zhromaždení totiž vsunul do zákona zmienku o tom, že ak sa rozdelenie spoločností nestihne v Bruselom požadovanom termíne, môže udeliť distribučným spoločnostiam pokuty spolu takmer za dve miliardy. Otázka morálnosti pokutovať niekoho iného za niečo, za čo môžem sám a neprezieravo to do médií aj priznám, je sporná.
Nakoniec je pre Slovensko výhodné, že štát ustúpil a uspokojil sa s čiastkovými víťazstvami. Ak by tak neurobil, zahraniční akcionári by určite veľmi podrobne skúmali dôvody omeškania a medzinárodné súdy by sa na vec mohli pozerať iným pohľadom ako autori vsuvky v zákone. Preto by sa štát mal v najbližšom období sústrediť na čo najvyššiu podporu rozvoja konkurencie, ktorý uľahčí aj spomínané rozdelenie distribučiek. Úlohou našich zvolených zástupcov je totiž podporovať kroky na znižovanie cien elektriny a nie lavírovať na hrane stámiliardových pokút. Nielen preto, že spolumajiteľom distribučiek je štát, ktorý by ich musel sám sebe platiť, ale aj preto, že všetky nepredvídané výdavky štátu si aj tak v konečnom dôsledku odskáču obyčajní ľudia, ktorí platia dane.

Martin Kóňa, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

01 - Modified: 2003-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aký by bol svet bez ženy?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 16:54