StoryEditor

Stále sa zadlžujeme

01.06.2007, 00:00

Začiatkom mája schválila vláda východiská rozpočtu verejnej správy na roky 2008 až 2010. S potešením v nich konštatovala, že "vývoj viacerých indikátorov ekonomiky môže byť lepší ako sa očakávalo pri zostavovaní rozpočtu na rok 2007. Vyšší by mal byť rast výkonnosti ekonomiky (nominálne aj reálne hodnoty HDP), rast priemernej reálnej mzdy, ako aj nominálnej, aj reálnej súkromnej spotreby; výrazne vyšší by mal byť reálny rast exportu tovarov a služieb a reálny príspevok čistého zahraničného dopytu k rastu HDP."
Keď porovnáme východisko z vlaňajška a prognózu z mája, zistíme, že medziročný rast HDP by mal byť v tomto roku 8,1, a nie 7,1 %, ako sa pôvodne uvažovalo. Na základe nového odhadu možno očakávať, že v roku 2007 sa zníži projektovaný deficit rozpočtu verejných financií z pôvodných 2,9 % HDP. Tak by sa mal zopakovať vývoj z vlaňajška, keď sa najmä vďaka vyššiemu rastu hrubého domáceho produktu a nižšiemu zaťaženiu systému dôchodkovou reformou zredukoval pôvodný schodok z 4,2 na 3,4 % HDP.
Dôležité je, čo z májových východísk rozpočtu vyplýva na najbližší rok. Na základe posledného optimistického vývoja sa vláda podujala upraviť v budúcom roku schodok rozpočtu verejnej správy - pôvodných 2,4 na 2,3 % HDP. Zaujímavé sú aj výhľady na začiatok eurového obdobia Slovenska. V roku 2009 by mal schodok klesnúť na 1,8 a v roku 2010 na 0,8 % HDP. V porovnaní s vlaňajším odhadom by mal o desatinu percentného bodu klesnúť aj schodok v roku 2009. Rok 2010 je veľká neznáma, parlamentné voľby majú podľa vlády priniesť skok v ozdravovaní verejných financií.
V čase, keď Slovensko láme ekonomické rekordy v raste, je čas na rýchle splácanie dlhov. Vláda sa verejnému dlhu v máji podrobnejšie nevenovala, ale ak zoberieme ako východisko podklady z platného rozpočtu a pridáme k nim súčasný optimistickejší pohľad, stále nám vyjde, že v absolútnych číslach bude zadlžovanie štátu pokračovať. Tento rok je projektovaný verejný dlh na 520 miliárd korún, budúci 570 a ďalší vyše 600 mld. Sk. Po úpravách môžu byť síce čísla lepšie, ale nič to nemení na veci, že pokles schodku verejných financií neprinesie znižovanie zadlžovania v absolútnych číslach.
Keď sa pozrieme na východiská rozpočtu verejnej správy na roky 2008 až 2010 z tejto strany, potom ich nevyhnutne treba kritizovať. Do roku 2010 sa Slovensko napriek prudkému rastu hospodárstva nezbaví deficitného hospodárenia a bude sa ďalej zadlžovať. To nie je zodpovedná politika, ale hazardovanie s dlhodobou budúcnosťou krajiny. To nie je strašenie, stačí sa pozrieť do Maďarska, kde sa takýto scenár už napĺňa. Mimochodom, možno už tento rok predbehne Slovensko v životnej úrovni tohto svojho suseda. Mali by sme sa snažiť, aby to bol jav trvalý, nielen dočasný.

Jozef Mikuš, poslanec NR SR (SDKÚ-DS)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 23:50