StoryEditor

Komentár HN: Radi by sme prachy, svätý pokoj

17.05.2006, 00:00
Na dnes má vláda naplánovaných 37 bodov rokovania. Z toho šestnásť sa týka zapracovania niektorej zo smerníc Európskej únie do slovenského právneho poriadku. Kabinet sa bude napríklad zaoberať podmienkami zdravia zvierat pri výmene embryí hovädzieho dobytka, alebo technickými požiadavkami na spätné zrkadlá vozidiel. V tomto smere má premiér Mikuláš Dzurinda pravdu, bruselská byrokracia skutočne členské krajiny únie výrazne zaťažuje.

Nadnes má vláda naplánovaných 37 bodov rokovania. Z toho šestnásť sa týka zapracovania niektorej zo smerníc Európskej únie do slovenského právneho poriadku. Kabinet sa bude napríklad zaoberať podmienkami zdravia zvierat pri výmene embryí hovädzieho dobytka alebo technickými požiadavkami na spätné zrkadlá vozidiel. V tomto smere má premiér Mikuláš Dzurinda pravdu, bruselská byrokracia skutočne členské krajiny únie výrazne zaťažuje.
Spomínaných šestnásť bodov však dnes ministri pravdepodobne schvália za kratší čas, než budú venovať ktorémukoľvek zo zaujímavejších bodov rokovania. Dnes sa bude vláda zaoberať aj rozdelením peňazí z eurofondov na roky 2007 až 2013. O tejto téme sa viedli niekoľkomesačné rokovania a riešila ju aj Koaličná rada. Aj v tomto bode mal teda Mikloš pravdu, keď povedal, že od únie by sme chceli najmä "prachy a svätý pokoj".
Európska únia však nie je dobročinný spolok, ktorého prvoradou úlohou je financovať chudobnejšie štáty Európy. V únii sa už dlhodobo prejavujú snahy dať tomuto spolku krajín podobu akéhosi superštátu. Prejavilo sa to napríklad aj v návrhu európskej ústavy. Kým my sme s ňou súhlasili, jej prijatie zablokovali práve staré členské krajiny EÚ, ktoré sa často zvyknú označovať za pôvodcov byrokratickej záplavy, ktorá sa na nás valí z Bruselu. Už pred vstupom do EÚ si iste každý uvedomoval, že výhody členstva nebudú zadarmo, ale bude platiť princíp "niečo za niečo". Harmonizácia európskeho trhu a nariadení práve k tomu smeruje.
To však neznamená, že proti eurobyrokracii a niektorým harmonizačným snahám, napríklad v daňovej oblasti, netreba bojovať. V kontexte doterajšieho správania sa Slovenska v EÚ však Dzurindove vyjadrenia vyznievajú v prvom rade predvolebne, a až v druhom ako reálna výzva a snaha na zmenu nášho postoja. Ak aj o pol roka vláda všetky smernice odmávne za päť minút bez predchádzajúcej aspoň minimálnej diskusie o nich, premiérové slová zostanú iba súčasťou predvolebnej kampane.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 16:48