StoryEditor

Vox populi

27.11.2006, 23:00

Mysli globálne, konaj lokálne. To je známe dlhoročné heslo ochrancov prírody. Skúsenosti zo slovenskej politiky na úrovni miest , obcí či krajov za viacero volebných cyklov dozadu potvrdzujú, že všetky stredné a najnižšie stranícke štruktúry prevzali filozofiu kréda ekológov. A vôbec sa nezaoberajú "vyššími princípmi" (väčšinou v konečnom dôsledku nemravnými) najvyššej politiky na Slovensku.
Pár extrémnych príkladov z tohtoročných komunálnych volieb: V Tornali sa podľa všetkého Slotovi slovenskí národniari dohodli s Bugárovými maďarskými národniarmi a podporia spoločného kandidáta na primátora. Na druhej strane dve "kresťanskodemokratické a európske štandardné strany" (SDKÚ-DS a KDH) sa v Nových Zámkoch spojili s SNS, Smerom-SD a ĽS HZDS (dlhodobo označované za neštandardné) proti "kresťanskodemokratickej strane", lenže má prídomok maďarská (SMK). Guláše koalícií na miestnej a regionálnej úrovni sú pestrejšie než si vieme možno predstaviť, miešajú sa v nich protichodné politické chute i lobistické pachute, politologický rozum (či skôr stereotyp?) to nedokáže stráviť.
V šejkri lokálnych záujmov sa dá na Slovensku naprieč všetkými stranami teda doslova utriasť akýkoľvek stranícky koktail. Je to v podstate vynikajúci signál (a už dosť dlhodobý), ktorý by politici v straníckych centrálach mali konečne akceptovať a začať pracovať na zmene zákona o voľbách do Národnej rady. Keď už sa tak radi odvolávajú na prieskumy verejnej mienky (všetci), keď sú takí posadnutí referendami (aspoň polovica z nich), tak nech už končene vypočujú reálny hlas ľudu zdola.
Vox populi totiž dáva jasne na známosť - chceme väčšinový volebný systém, chceme voliť osobnosti z nášho okolia a nie stranami naoktrojovaných a napomádovaných, často rýchlokvasených poslancov.
"Situácia v regiónoch je iná. Vedenie strany do rozhodnutí štruktúr nezasahuje." Počuť unisono zo všetkých straníckych centrál. No tak to teda skúsme obrátiť - my, radoví voliči, chceme voliť osobnosti, teda chceme väčšinový volebný systém aj do Národnej rady. A vy, v straníckych centrálach, to rešpektujte. Lenže hlas ľudu na Slovensku je v tejto kardinálnej otázke demokracie stále hlasom volajúceho na púšti a nie hlasom božím.

Peter Turčík, editor Názorov a analýz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 18:05