StoryEditor

Ostane Tichá tichou?

30.04.2007, 00:00

Tichá dolina vo Vysokých Tatrách by mala ostať tichou, vyhlásil exminister životného prostredia László Miklós. Ide o vzácny fragment územia Vysokých Tatier, štátnu prírodnú rezerváciu. Súčasná vládna garnitúra to však spochybňuje. Tým spochybňuje aj svoju kompetentnosť pri ochrane prírody.
Miklósov nástupca minister Jaroslav Izák sa s kolegom, ministrom pôdohospodárstva Miroslavom Jureňom, dohodli, že kalamitné drevo z Tichej a Kôprovej doliny "stiahnu". A to napriek písomnému prísľubu Európskej komisii, že sa tak nestane, lebo ochrana vtáctva vyžaduje ponechať "kalamitiská" na ich hniezdenie. Lenže keď bola dokončená štúdia na spracovania drevnej hmoty v dolinách, popadané stromy povolili odvážať. Jureňa napadol ochranárov a vyhráža sa im trestnými oznámeniami za marenie ťažby dreva a ekonomické škody. Hoci chcú iba to, pod čím je aj jeho podpis - neodvážať z týchto rezervácií popadané stromy.
Keď HN minulý týždeň otvorili problém porušenia sľubu Bruselu, prekvapení ministri začali "vysvetľovať. Tým však len potvrdili to, čo malo ostať utajené a na čo sa najprv nevedeli rozpamätať. List Európskej komisii, ktorý jej poslali v decembri 2006, "vonkoncom nehovorí, že celá Tichá a Kôprová dolina má zostať bez zásahu a taktiež nešpecifikuje, kde konkrétne a na ktorých konkrétnych miestach sa v dolinách nesmie ťažiť. ...pojednáva len o tom, že by sa nemalo v oboch dolinách ťažiť iba spolu na výmere 220 hektárov, čo je len 2,39 percenta územia dolín, tvrdí teraz rezort pôdohospodárstva.
Autori "stanoviska" druhou vetou popreli prvú. Tých 220 hektárov je totiž presne identifikovaných aj na mape, ktorá je prílohou k listu ministrov. Ide o "kalamitiská", teda územie, na ktorom veterná smršť vyvrátila stromy. A práve tam lesníci ťažili, hoci nemali. Zdôrazňovanie, že ide "len" a "iba" o zlomok plochy rezervácií je nepodstatné.
Spor o Tichú a Kôprovú dolinu nie je len sporom o drevo. Je aj o dôveryhodnosti našej exekutívy, ktorá Bruselu hovorí jedno a doma robí druhé. Pritom list Európskej komisii bol oficiálnym stanoviskom SR o riešení problémov Tatier. Tento "samovývoj" ministrov viac škodí vláde ako rezerváciám.

Vladimír Turanský, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 09:20