StoryEditor

Priskromné šetrenie

30.08.2007, 00:00
Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok nie je v šetrení príliš ambiciózny. Ekonomika ťahá krajinu k odvážnejším číslam ako k tým, ktoré zatiaľ navrhuje rezort financií. Odvahu razantnejšie šetriť prostriedky daňových poplatníkov ilustruje aj nenaplnené 20-percentné zníženie počtu úradníkov.

Stačí sa pozrieť len na stránku Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz, aby sme veľmi rýchlo pochopili, kde všade v správe štátu existujú miesta, na ktorých sa dajú ušetriť desiatky miliónov. Cena nášho štátu je veľmi vysoká. Je zaujímavé, že podľa týchto údajov disponuje štát s majetkom (neobežným aj obežným) vo výške 1,1 bilióna korún, čo je na každého obyvateľa viac ako 204-tisíc Sk. Je namieste otázka, na čo je v rukách štátu majetok v takej horibilnej sume? Nemenej zaujímavý je určite nehnuteľný majetok, ktorý štát vlastní. Podľa článku z Hospodárskych novín z roku 2005 Účet za oddych úradníkov... napríklad len štyri ministerstvá vlastnia spolu 38 rekreačno - vzdelávacích zariadení. Tie si pochopiteľne nemôžu na seba zarábať, je však zbytočné, aby občania ako platcovia daní dotovali okrem platov štátnych zamestnancov aj ich zvýhodnené rekreácie.

Iný príklad. Administratívne zaťaženie podnikov v SR sa odhaduje asi na 4 % HDP, čo je asi 64 mld Sk, ktoré podnikatelia vynakladajú na činnosti spojené s rôznymi informačnými povinnosťami. Pomohla by informatizácia, elektronický podpis a odbúranie "papierovej" agendy.

Nezanedbateľnú úsporu by prinieslo elektronické vypĺňanie a doručovanie rôznych formulárov v komunikácii s úradmi a inštitúciami verejnej správy. Podľa portálu itenews len elektronické odoslanie jednej faktúry ušetrí v porovnaní s odoslaním cez poštu 15 Sk. Pri takomto prepočte sa vo verejnej správe môžeme dostať k podnetným číslam. Napríklad EÚ by elektronickou fakturáciou ušetrila ročne 300 miliárd euro.

V súvislosti so šetrením prostriedkov v štátnom rozpočte je tu ešte niečo - prečo privilegovanej odborovej centrále KOZ dávame z rozpočtu každý rok okolo 17 miliónov korún na nejaké rekreačné pobyty, nad ktorými štát nemá žiadnu kontrolu? Prečo platíme stovky miliónov korún na dovolenky vojakom a policajtom pri ich neporovnateľne vyšších platoch, ale hlavne výsluhových dôchodkoch? Prečo sú ozbrojené sily mimo rámca priebežného poistného systému?

Ale práve rezort obrany si má polepšiť o 2,7 mld. a vnútro o 2,5 mld. Sk. Tieto položky by pritom nahradili napríklad v rozpočte Sociálnej poisťovne sumu, ktorú chce rezort práce vytiahnuť od pracujúcich, ale aj od mamičiek na rodičovskej dovolenke vo forme zvýšených odvodov na dôchodkové poistenie alebo núteného prepoistenia.

Vláda miesto šetrenia výdavkov vo vlastných radoch má snahu hľadať zdroje na úkor budúcnosti občanov. Pritom IT a prepojenie cez internet umožňuje razantné znižovanie všeobecných prevádzkových nákladov.

Pavol Frešo, poslanec NRSR (SDKÚ-DS)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 11:00