StoryEditor

Husárove božie deti v Moskve

28.05.2008, 00:00

Do Slovenského inštitútu v Moskve minulý týždeň "pricestovali“ Deti boha - presnejšie fotografie Tibora Husára, svetoznámeho slovenského fotografa, ktorý portrétoval Václava Havla, Kolomana Sokola či spolupracoval s režisérom Milošom Formanom pri filme Ľud verzus Larry Flint. Tými deťmi boha sú americkí Židia a slovenskí Rómovia (my v Moskve - aj inde v Rusku - im stále hovoríme Cigáni, a vôbec to nemá tú negatívnu konotáciu, akú jej pripisujete napríklad vy Slováci a vaši západní susedia Česi).

Fotografie sú výberom z rôznych monografií Tibora Husára, ktorých ich má na svojom konte osem. Moskovčania majú možnosť vidieť výber 32 fotografií - časť je z cyklu Cigáni Slovenska (1970 - 2000) a druhá časť expozície je poskladaná z cyklu New York - mesto tolerancie (1990). Diela Tibora Husára sú o. i. v zbierkach Slovenskej národnej galérie, Brooklynskej galérie v New Yorku alebo aj v Musée de l'Elysée Lausanne. Husár svojimi sugestívnymi a nefalšovanými fotografiami žal úspechy aj v Rakúsku, vo Švajčiarsku, v Nemecku, Holandsku, Maďarsku a USA. Preto je prirodzené, že moskovské poučené publikum si túto - aj keď malú - výstavu Husárových fotografií nenechá ujsť, o čom svedčil už mimoriadny záujem na vernisáži, ktorá bola koncom minulého týždňa pod patronátom slovenského veľvyslanectva v Moskve a pARTner project gallery.

Moskovčania počas vernisáže prišli k záveru, že na rozprávanie o ich meste by bolo treba niekoľko kníh, pretože podľa posledného sčítania ľudu v ich meste žije viac ako 120 rôznych národov. Tibor Husár knihu o Moskve prisľúbil. Takže uvidíme, ako nás, Moskovčanov, uvidí on cez objektívy svojich fotoaparátov a cez prizmu svojej prívetivej duše.

Elena A. Mostovščikovová, spolupracovníčka HN, Moskva

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 10:53