StoryEditor

Čudné investičné stimuly

23.09.2008, 00:00

Čo má spoločné zhon predvianočných dní s oddychom v letnej dovolenkovej sezóne? Obe obdobia sa vyznačujú zníženou pozornosťou občanov o  verejné veci. Pre slovenskú vládu je to vhodný čas na priklepávanie investičných stimulov.
Už sa stalo tradíciou, že pomoc vybraným firmám schvaľuje vláda Roberta Fica v závere roka. Tak to bolo pred Vianocami vlani i predvlani. Tento rok asi nebude iný, ale pridal sa nový, dovolenkový termín. V polovici júla vláda priklepla pomoc pre dve spoločnosti Leier Baustoffe SK a T-System Slovakia. Spolu za 541,7 mil. Sk. Hoci firmy podnikajú v dvoch úplne odlišných odvetviach -- v stavebníctve a informačných technológiách, jedno majú určite spoločné -- obracať sa musia vo vysokom konkurenčnom prostredí.
Vládna pomoc pre ne je vážnym zásahom do konkurenčného prostredia na Slovensku. V týchto odvetviach pociťuje trh každý umelý zásah veľmi citlivo. Narušenie súťaže môže vyvolať rast cien, mzdové deformácie a napokon aj pokles zamestnanosti, čo je opačný výsledok, ako si od stimulov sľubuje vláda. Ide zároveň o nerešpektovanie odporúčaní významných inštitúcií, napríklad OECD, ktorá vyzýva slovenskú vládu na zvyšovanie konkurenčného prostredia.
Až na druhom mieste dôležitosti je otázka, ktorá zíde na um človeku na prvý pohľad. Podporovať investície v sofistikovaných informačných technológiách, ako je to v prípade  spoločnosti T-System Slovakia, ešte korešponduje so snahou o budovanie znalostnej ekonomiky. Ale vyhadzovať peniaze daňových poplatníkov na podporu výroby tehál, je číry nezmysel. Neobstojí ani argument o potrebe vytvárania nových pracovných miest, pretože v okrese Prešov, kam smeruje investícia spoločnosti Leier Baustoffe SK, je v súčasnosti miera nezamestnanosti  na úrovni 11,8 %, teda neďaleko celoštátneho priemeru.
Vyše pol miliardy korún pôjde najmä na odpustenie daňovej povinnosti v nasledujúcich štyroch rokoch. Hoci nejde o vyplatenie pomoci, ale o odpustenie povinnosti, štát tak či tak príde o peniaze. Absencia príjmov zasahuje do funkčného obdobia budúcej vlády, pritom rozhodla súčasná vláda. Dôsledky bude znášať iný, ako ten, čo rozhodol.
Tieto skutočnosti si vláda pri rozhodovaní musela uvedomovať. Nekonala vo verejnom záujme. Preto je veľké podozrenie, že išlo o účinné lobovanie podporených firiem, ktoré museli na činy nejako členov vlády motivovať. Rozhodnutia vlády nepriaznivo pôsobia na transparentnosť prostredia na Slovensku, navyše vnášajú do spoločnosti nové korupčné podozrenia z najvyššej úrovne. Teda nie div, že vláda pristúpila k rozhodnutiu v dovolenkovom období, keď je vnímavosť občanov nižšia.

Jozef Mikuš, poslanec NR SR (SDKÚ-DS)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 03:50