StoryEditor

Amerike hrozí dlhová špirála

04.06.2009, 12:27
Autor:
TASRTASR
Šéf americkej centrálnej banky Fed Ben Bernanke (na snímke) vyzval v stredu americký Kongres na zníženie rozpočtových deficitov. Varoval, že ak sa to nepodarí, USA sa dostanú do dlhovej špirály.

Bernanke tvrdí, že terajší prudký nárast výnosov z amerických štátnych dlhopisov "zrejme odráža aj obavy z veľkých federálnych deficitov". Od konca apríla výnos na 10-ročné americké štátne dlhopisy vyskočil z úrovne nižšej ako 3 % na 3,76 % v minulom týždni, čo je najviac od novembra 2008.

 

Stimuly sú primerané

Podľa Bernankeho sú rozsiahle stimulačné opatrenia, ktoré prehlbujú schodok, nevyhnutné a primerané pri boji s krízou. Dodal však, že "krátkodobé problémy nesmú prekážať dostatočne včasným úvahám o opatreniach potrebných na odstránenie fiškálnych nerovnovážností".

Šéf Fed tiež varoval pred dlhovou špirálou. "Nemôžeme si dovoliť dostať sa do situácie, že dlh neustále narastá. To znamená neustály nárast úrokov, ktoré zvýšia deficit, čo povedie k neudržateľnej situácii."

Obrat na konci roka

Bernanke pred Kongresom zopakoval svoje prognózy, že americká ekonomika by sa koncom roka mala vrátiť k miernemu rastu. Zdôraznil, že túto predpoveď obklopuje veľká miera neistoty.

USA musia podľa šéfa Fed presvedčiť veriteľov o svojej bonite, aby financovali ich dlh pri rozumných úrokových sadzbách. "Musíme ich presvedčiť, že budeme seriózni a postupne sa vrátime k vyváženejšej fiškálnej pozícii."

Bernanke nesignalizoval možnosť, že Fed zvýši nákup štátnych dlhopisov, aby utlmil nárast výnosov. V skutočnosti dal plnú zodpovednosť za zaobchádzanie s dlhom krajiny na plecia Kongresu a Obamovej administratívy. "Fed nebude dlh monetarizovať."

Dodal, že Kongres by sa mal po skončení krízy pokúsiť stabilizovať zadlženosť USA na úrovni 70 % hrubého domáceho produktu (HDP) a časom sa snažiť o jej zníženie.
Informoval o tom britský denník Financial Times.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 08:32