StoryEditor

Vianoce pre vyvolených investorov

26.12.2007, 23:00

Na dvoch predvianočných decembrových zasadnutiach vláda potvrdila, že s koncom roka sa už tradične viaže zneužívanie investičných stimulov. Vlani v decembri odklepla 45 projektov v celkovej hodnote takmer desať miliárd korún. Tento rok za vlaňajškom zaostala, keď pred Vianocami schválila štátnu pomoc pre 14 projektov. Ak k tomu pridáme stimuly pre automobilku Kia, ktoré vláda schválila tesne pred vycestovaním Roberta Fica na návštevu do Kórejskej republiky, vyjde celkový objem pomoci na 3,4 mld. Sk.

Na prvý pohľad sa môže zdať pochopiteľné, že podporou investorov sleduje vláda vytváranie nových pracovných miest. Menej pochopiteľné však je, že vznikajú také miesta, na ktoré si firmy musia voziť pracovníkov zo zahraničia. Požívanie motívu znižovania domácej nezamestnanosti kríva i na druhú nohu, ak sa pozrieme, kam územne smerujú investície. Vlani išli dve tretiny na vyspelé západné Slovensko. Ako je to tento rok? Nie veľmi inak. Viac ako polovica podpory skončí na juhozápad od Žiliny, teda v najrozvinutejšej časti krajiny s najnižšou mierou nezamestnanosti, dokonca s nedostatkom pracovníkov. Tentoraz sa trochu viac ušlo východnému Slovensku, kam smeruje tretina pomoci. Chudobných desať percent ostane pre stredné Slovensko, ktoré sa borí s najvyššou nezamestnanosťou. Vláda sa správa presne naopak -- pomáha tam, kde nemusí, a nepomáha tam, kde by mala.

Neobstoja ani predvolebné a povolebné silné reči vládnych politikov o podpore produkcie s vyššou pridanou hodnotou, aby Slovensko neskončilo ako montážna dielňa Európy. Vláda vôbec neuprednostňuje sofistikovanú výrobu. Naopak, priazeň má automobilová a s ňou zviazaná jednoduchá strojárska výroba, ďalej o nič viac sofistikovaná elektrotechnická, hutnícka, chemická a textilná výroba. Vývoj si našiel podporu v jedinom z pätnástich schválených projektov. Čo vedie vládu k tomu, aby podporovala v drvivej miere jednoduchú produkciu?

Spoločným menovateľom sú automobilky, ba možno len jediná. Zo schválenej pomoci v úhrne 3,4 mld. Sk smeruje do automobilky Kia, do firiem z jej skupiny alebo jej dodávateľom na Slovensku 2,2 mld. Sk. To sú dve tretiny všetkých schválených stimulov. Osobitnú priazeň, ktorú tejto automobilke venuje vláda, potvrdzuje aj pružnosť, s akou pristupuje k schvaľovacím procedúram. V októbri jej oklepla stimuly za takmer 1,2 mld. Sk, a to tesne pred cestou R. Fica na Kórejský polostrov. Slovenský predseda vlády sa mal v Kórei čím pochváliť. A nielen to, povzbudzoval do ďalších investícií. Po návrate domov im za štátne peniaze otvoril náruč.
Nemám nič proti kórejským firmám ani automobilke Kia, veď v predchádzajúcom volebnom období sme tvrdo pracovali na tom, aby Kórejčania prišli na Slovensko. Dodnes si myslím, že to bol veľký úspech, príchod firmy je na prospech celého Slovenska. Avšak každá pomoc má svoje hranice. Ostatné firmy sa oprávnene môžu dožadovať rovnakej pomoci, lebo sú konkurenčne znevýhodnené.

Najdôležitejšie je, že vláda rozdáva peniaze zo štátnej kasy spoločnej pre všetkých. Nič na tom nemení skutočnosť, že uprednostňuje daňové úľavy, lebo ide len o inú formu zoškrtaných výdavkov. Vláda míňa peniaze na podporu opracúvania kovov a montáže káblov namiesto toho, aby skvalitnila školy, budovala infraštruktúru, financovala výskum a vedu. Tomuto sa hovorí prejedanie peňazí a zanedbávanie investícií do budúcnosti. A tých, ktorí to spôsobujú, je primálo označovať za nezodpovedných. Už spôsobujú reálne škody, ktoré sa dajú merať.

Jozef Mikuš, poslanec NR SR (SDKÚ-DS)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 00:16