StoryEditor

Lesy v kóme?

02.08.2007, 00:00
Slovenské lesy vraj potrebujú chirurgický rez a k tomu aj chemoterapiu. To prvé v podobe drevorubačov, ktorí majú odstrániť v dôsledku premnoženia lykožrúta staré popadané stromy. A chemoterapiu ako prejav konečného víťazstva lesníckej vedy nad škodcami.

Žeby lesy boli na tom tak zle, ako človek, pre ktorého je takýto zákrok vecou života a smrti?
Ak áno, prečo? Veď lesníci často a zakaždým, keď narazia na nesúhlas neštátnych ekológov, tvrdia, že lesy máme v skvelej kondícii. A za to vraj patrí zásluha práve im, a nie ekológom, lebo v nich stáročia zodpovedne hospodárili. A nikto im nemá do toho čo hovoriť. Nie tak dávno ich v tomto omyle podporil aj premiér Robert Fico.
Naše lesy nie sú pred kómou, ako by sa zdalo podľa informácií a la Hitchcock, ktorými štátni úradníci chceli včera novinárom vyraziť dych. Údajne hrozí rozpad smrekových spoločenstiev. Teda až pol milióna hektárov smrekových lesov. Lebo práve v nich vyčíňa tento polcentimetrový netvor.
Lykožrútovi však pomohli premnožiť sa práve lesníci. Tým, že v minulosti vysadili viac smrekov ako je na naše podmienky vhodné. Chceli maximalizovať ťažbu. A o to ide aj dnes. Preto sa mení legislatíva - lesný zákon a zákon o ochrane prírody. Preto bolo treba vymeniť ľudí v štátnej ochrane prírody, obmedziť cyklistom vstup do lesov... Čo príde zajtra?

Vladimír Turanský, redaktor ekonomického oddelenia, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 17:41