StoryEditor

Veselý list z Ruska o ruke Moskvy

28.10.2007, 23:00

Považujem za povinnosť rozprášiť jeden hlúpy mýtus - tentoraz o "ruke Moskvy". Bývam tu celý život a som pripravená prisahať. Moskva nemá ani ruky, ani nohy, a už vôbec nie žiaden fyziologický orgán. Je to jednoducho mesto. Mám ho rada. Preto sa trápim. Konečne môžeš namietať, môžeš namietať, že "ruka Moskvy" je to isté ako "ruka Kremľa". Je to symbol moci, ktorá sedí v Kremli a chce svojimi rukami dosiahnuť cudzie tajomstvá. Po prvé, Kremeľ nemá ruky. Je to pevnosť. Mimochodom, je celkom pekná. Po druhé. Odvtedy, keď cár Peter I. pomenoval svojím menom novopostavené hlavné mesto, v Rusku už nikdy neboli cári z mesta Moskva.

Aj po revolúcii, keď sa Moskva opäť stala hlavným mestom, všetci vládcovia boli z provincie. Vladimir Uľjanov (Lenin) bol zo Simbírska, Josif Džugašvili (Stalin) pochádzal z Gruzínska, Nikita Chruščov bol z Kurskej gubernie, Jurij Andropov a Michail Gorbačov boli zo Stavropoľského kraja. Konstantin Černenko bol zo Sibíri a Boris Jeľcin z Uralu. Vladimir Putin je z Petrohradu. Ver mi, Moskva ako mesto sa nestará o nič a o žiadne tajomstvá. Krásavica sa zaoberá len sama sebou. Celý čas rastie, parádi sa a krásnie. Moskovčania sú takí istí. Vždy majú niečo na práci. Sťažujú sa, že na nič nemajú čas. Behajú po meste ako zmyslov zbavení. Preto sa netráp, kto bude nástupcom Vladimira Putina. Stavme sa. Bude to hocikto, len nie Moskovčan.

S úctou

Elena A. Mostovščikovová, stála spolupracovníčka HN v Moskve.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 10:30