StoryEditor

Maďarsko v očakávaní (ne)očakávaného

23.03.2009, 23:00

Príbehy socialistických predsedov vlád v Maďarsku sú navlas rovnaké. Gyula Horn, Péter Medgyessy, Ferenc Gyurcsány trpeli až priam slepou zaujatosťou voči radikálnym reformám a s rovnakou chuťou pokračovali v kurze prejedania HDP vo "veselom baraku", azda najveselšom v celom stredovýchodnom - socialistickom a následne aj postsocialistickom bloku Európy.

Vo vláde Gyulu Horna narazil na tvrdý odpor Bokrosov reformný balík a jeho tvorca vo funkcii ministra financií skončil ako nepochopený hrdina neuskutočnených dejov. Péter Medgyessy ako premiér nebol síce členom vládnucej MSZP, ale v rozdávaní prekonal svojho predchodcu. S Ferencom Gyurcsányom sa spájali nádeje, že azda ako úspešný podnikateľ udrie päsťou po stole a povie dosť. Debakel v ľudovom hlasovaní, ktoré odmietlo platenie poplatkov za služby v zdravotníctve, de facto uložilo Gyucsányovej vláde aspoň parciálne robiť politiku Fideszu, lebo z jeho politického hniezda sa vyliahli ďalšie kurčatá na rozdávanie. Vo vláde socialistov neprešli ani návrhy koaličného partnera SZDSZ (Zväz slobodných demokratov) na zriadenie viacerých druhov poisťovní a keďže ani iné reformné návrhy liberálov neboli konformné so zámermi socialistov, po dlhých ťahaniciach vycúvali z vlády. Ak Ferenc Gyurcsány nebol reformne sexi s podporou liberálov, na oveľa menej si už mohol trúfať v postavení menšinovej vlády.

Patrí sa povedať, že Ferenc Gyurcsány nie je štepený proti reformám, ale ani sa neodhodlal celou váhou svojej autority v strane (kongres mu minulý víkend predĺžil mandát predsedu na ďalšie dva roky) na radikálny obrat v rozpočtovej a sociálnej politike. Fidesz, pravicová strana Viktora Orbána, hoci nikdy nepredložila alternatívy ekonomickej politiky štátu, rapídne zvyšuje svoje preferencie na úkor socialistov. I keď pripúšťa v súčasnej situácii aj predčasné voľby, sotva by chcel prevziať štát v jeho dnešnej kondícii. To isté platí aj o dvoch malých stranách SZDSZ a MDF, ktoré lavírujú pod päťpercentnou hranicou na vstup do parlamentu.
Gyurcsányova abdikácia, ktorú ohlásil na kongrese strany, neznamená okamžitý odchod. Veľká zmena sa má udiať o tri týždne 14. apríla, vtedy prídu o zamestnanie aj všetci ministri. Gyurcsány sa v nedeľu večer v televíznej relácii MTV Szólás szabadság zmienil o tom, že v novej vláde si vie predstaviť aj účasť pravice, aby aj širšie kruhy mohli pochopiť, čo chcú a čo je potrebné robiť. Medzi najhorúcejších kandidátov na post premiéra patrí György Surányi, niekdajší guvernér Národnej banky. Po tom, čo Lajos Bokros prijal vedúce miesto na listine MDF (Maďarské demokratické fórum) do eurovolieb a zaprel, že bol členom MSZP (Maďarskej socialistickej strany), socialisti mu sotva prejavia očakávanú náklonnosť. Netraduje sa bez opodstatnenia, že meno nového premiéra určí po vzájomnej dohode generalita MSZP a SZDSZ, pričom za kľúčové sa považuje, že nebude z interného straníckeho prostredia.

Karatisti si pred bojom hovoria - očakávaj očakávané. V prípade Maďarska možno očakávať aj čokoľvek neočakávané.

Tibor Ferko   

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 21:03