StoryEditor

O hýrení

26.12.2007, 23:00

Je niekedy úplne zvláštne, ako môžu byť občas profesionálni experti a politológovia nepozorní. Odvšadiaľ znejú názory na tému "Medvedev -- následník". Týka sa budúceho prezidenta Ruska. Všetci akoby zabudli, alebo si nevšimli, že ešte pred mesiacom Vladimír Putin sľúbil nie jedného nástupcu, ale prinajmenej dvoch, aby bol výber. Medzitým si však široká ruská verejnosť už teraz má naozaj z čoho vyberať. Ústredná volebná komisia dostala žiadosti šiestich desiatok záujemcov o najvyššiu štátnu funkciu. Medzi nimi sú veľmi dobre známi politici -- ako napríklad bývalý premiér Michail Kasjanov či bývalý člen Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu Oleg Šenin. Medzi záujemcami sa však ocitli aj ľudia, ktorých mená a priezviská sú dobre známe hádam len ich susedom či najbližším príbuzným, alebo kolegom v práci.
Prezidentom Ruska sa chce stať Jurij Čerňak, bývajúci v Českej republike, ale aj Nikolaj Gavrilov z Ukrajiny. Kandiduje šéf Demokratickej strany Ruska Andrej Bogdanov, ale aj bývalý disident Vladimir Bukovskij, ináč občan Veľkej Británie.
Najzaujímavejším kandidátom je bezdomovec Ivan Seryj. V Rusku bezdomovcov volajú BOMŽ. Je to skratka slov "bez opredelennogo mesta žiteľstva", čo v preklade znie "bez určitého miesta bydliska". Sú to tí, ktorí nocujú napríklad aj v moskovskom metre, v tuneloch medzi jednotlivými stanicami. Ústredná volebná komisia bude registrovať všetkých kandidátov na prezidenta, ak ich bude aj 100, alebo aj viac. Či už to bude disident, BOMŽ, v emigrácii žijúci kandidát, alebo blízky priateľ súčasného prezidenta. Dokonca pre nich volebná komisia má pripravených 2,6 mld. rubľov (to je asi toľko isto korún), na volebnú kampaň. Tomu sa hovorí nešetriť demokraciou.

Elena A. Mostovščikovová, Moskva

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 08:55