StoryEditor

Slovensko spomalí. Radujme sa!

16.04.2008, 00:00

Ekonómovia už dlhšie hovoria o nadchádzajúcom spomalení ekonomiky. Raz sa dáva toto pribrzdenie so súvislosti s údajným prehrievaním hospodárstva. Inokedy sa zase hovorí o problémoch, ktoré by vraj malo generovať zavedenie eura (euro by malo podľa ekonómov vyvolať vyššiu infláciu, ktorá by zase mala niečo zobrať z ich peňaženiek, donútiť ich tak obmedziť výdavky a to by mohlo hospodárskemu rastu pristrihnúť krídla). A ešte sa niekedy odvoláva na finančnú krízu šíriacu sa z USA do Európy a postupne ďalej na východ. Nech už sú dôvody spomaľovania vysvetľované akokoľvek, na jednej veci sa ekonómovia zvyčajne dohodnú, že slovenská ekonomika má to najlepšie obdobie za sebou. Korunu skepse nasadil MMF, ktorý vyhlásil, že Slovensko by malo tento rok spomaliť z minuloročných 10,4 percenta na 6,6 percenta. Spotrebitelia by si mali teda dávať pozor.
Lenže! Niečo tu nesúhlasí. Podľa posledných známych štatistík medziročný rast maloobchodných tržieb na Slovensku akceleroval z úctyhodných januárových 15,6 percenta na ešte úctyhodnejších 16,6 percenta. Je preto potrebné hovoriť o konzumnej revolúcii. A to práve vôbec nepotvrdzuje obavy spotrebiteľov z budúcnosti. Rovnako nie je pravdepodobné, že by spotrebitelia boli "za vrcholom" svojej chuti míňať peniaze.
Žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí. Po prvé - prognózy medzinárodných inštitúcií (najmä tých, čo sídlia v USA) sú nadmieru pesimistické. Ich objektivita je ovplyvnená hospodárskou pohromou, ktorú vidia okolo seba. My tento rok čakáme rast Slovenska aspoň o 7,4 percenta. Po druhé - v istom časovom úseku môže byť veľký rozdiel medzi "hospodárskym rastom" a "ako sa majú spotrebitelia". Hospodársky rast totiž môžu ťahať rôzne faktory a spotreba domácností je jedným z nich. Hospodársky rast síce tento rok asi bude menší, spotrebitelia sa však v priemere paradoxne môžu tešiť na rekordný rast svojej životnej úrovne.

Markéta Šichtařová je riaditeľkou nezávislého analytického domu Next Finance

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:45