StoryEditor

V Rusku vznikne burza so zemným plynom

10.09.2008, 00:00

Generálny riaditeľ podniku Gazprom Alexej Miller už na XXII. medzinárodnom ekonomickom fóre v Sankt Petersburgu vyhlásil, že ruské severné Benátky sa čoskoro stanú centrom obchodu so zemným plynom. Gazprom začal postupne v Sankt Petersburgu vytvárať plynárenskú burzu, ktorá bude najväčšia v Európe.
Momentálne v Moskve funguje Medziregionálna burza ropného a plynárenského komplexu, ktorá vznikla v roku 2002. Obchoduje sa na nej s výrobkami z ropy a so zemným plynom. V Sankt Petersburgu existujú dve burzy s podobným obchodným menom -- akciová spoločnosť Sankt Petersburg určená pre komodity a termínované kontrakty a nezisková organizácia Burza Sankt Petersburg zameraná na kapitálový trh. Tá v Sankt Petersburgu funguje od roku 1990 a je tretím najväčším organizátorom trhu s cennými papiermi po Ruskom obchodnom systéme (RTS) a Moskovskej medzinárodnej devízovej burze (MICEX). Základnými zriaďovateľmi neziskovej organizácie Burza Sankt Petersburg sú burza RTS, Gazprombank a akciová spoločnosť Burza Sankt Petersburg. V novembri 2007 akciová spoločnosť Burza Sankt Petersburg vyhrala verejnú súťaž Ministerstva ekonomického rozvoja a obchodu Ruska. Jeho predmetom bolo zriadenie burzy pre obchod s ropnými produktmi.
Okrem toho bude v severnom hlavnom meste Ruska fungovať Sanktpetersburská plynárenská burza, ktorá však nebude obchodovať s ropnými produktmi. Vytvorí sa ako doplnok Elektronického obchodného systému, kde sa bude obchodovať s dodávkami zemného plynu od jedného do tridsiatich dní. Burza však bude obchodovať s termínovanými kontraktmi od 1 do 72 mesiacov. Znamená to, že trh so zemným plynom sa bude dať predpovedať na šesť rokov dopredu. V Gazprome v súčasnosti predpokladajú, že ceny budú najprudšie stúpať v najbližších troch či štyroch rokoch.
Burza by mala začať fungovať v roku 2009. Po tom, ako začne fungovať plynovod Nord Stream, bude sa obchodovať s plynom aj na medzinárodnej úrovni. Predpokladá sa, že platobným nástrojom v obchodoch by mali byť ruské ruble. Pripomeňme si, aké sú základné parametre plynárenského priemyslu v Rusku. Najväčší podnik Gazprom vyťažil v minulom roku 548,5 miliardy kubických metrov zemného plynu. Z nich sa 10 miliárd spotrebovalo na domácom ruskom trhu. Všetok ostatný zemný plyn sa vyviezol. Realizácia projektu burzy s plynom povedie k presnej špecializácii Moskvy a Sankt Petersburgu -- Moskva bude centrom obchodov na kapitálovom trhu a Sankt Petersburg -- centrom obchodov s komoditami.

Elena A. Mostovščikovová, stála spolupracovníčka HN v Moskve

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 02:27