StoryEditor

Privatizačná diplomacia

27.05.2003, 00:00

Už druhé volebné obdobie sa premiéri štátov, ktoré vznikli rozpadom Československa, stretávajú pravidelne, dvakrát do roka, tak, ako je to v dohode. Presvedčili nás o tom aj minulý piatok.
Zvykli sme si na úplne inú situáciu ako za čias Václava Klausa a Vladimíra Mečiara, keď ich vzájomné stretnutia boli veľmi zriedkavé a pritom na stole mali veľa problémov tak z delenia štátu, ako aj z fungovania vzájomného obchodu. Mečiar sa s Klausom stretávali fakticky iba na multilaterálnych stretnutiach. Asi preto sa pri jednom z nich Mečiara dotklo, že sa s ním Klaus rozprával cestou na hru tenisu oblečený v trenírkach. Obrat bol zavŕšený v novembri 1999, keď sa nakoniec podarilo dokončiť delenie majetku po bývalej federácii, hoci aj metódou hrubej čiary. Odvtedy si Česi prestali robiť nárok na miliardy z delenia federálnej centrálnej banky a uvoľnili zadržiavané slovenské zlato.
Teraz premiérom viac času zostáva aj na priateľské stretnutia, hoci aj v trenírkach. Ako uviedli agentúry, poslednú rokovaciu agendu premiérov napĺňalo zladenie postupu pri dotváraní podoby čoskoro spoločného európskeho domu, rómsky problém a spoločné nebo pre vojenských letcov.
Premiéri zrejme zabudli na privatizáciu svojich energetických spoločností, ktorá čaká na politické rozhodnutia v oboch štátoch.
Na programe dňa je privatizácia Slovenských elektrární, alebo by aspoň mala byť. Je rozbehnutá takmer rok a od januára je verejne známe, že by sa na nej chcela zúčastniť dominantná elektroenergetická spoločnosť ČEZ, ktorá sa s našimi elektrárňami do roku 1992 delila o spoločný ekonomický a energetický priestor. V Českej republike sa ČEZ minulý rok nepodarilo sprivatizovať. Renomovaní investori neakceptovali ponuku predať takmer všetky akcie, plus účasti v distribučných spoločnostiach, za 200 miliárd korún. Možnému spojeniu oboch dominantných energetických podnikov prajú aj slovenskí energetici a argumentujú technologickými výhodami, ktoré boli založené budovaním zdrojov podľa jednej stratégie. Možno ešte väčšia synergia by sa dosiahla na českej strane, totiž cena za "federálny" ČEZ by určite presiahla sumu cien oboch spoločností. ČEZ svoj záujem o akciový podiel v elektrárňach nedávno oficiálne prejavil listom slovenskému FNM.
Otázkou je, či si tohto investora všimli slovenskí politici. ČEZ je vlastne štátna akciová spoločnosť a do Prahy nie je ďaleko. Navyše, predstavitelia ČEZ povedali, že si z elektrární nebudú vyberať len hrozienka, chcú ju kúpiť ako celok. Aj keď privatizačný proces riadi komisia a renomovaná poradenská firma, politici vrátane najvyšších by sa mali dať na privatizačnú diplomaciu. Motívom by malo byť naplnenie tohtoročných príjmov FNM. Na jeho zdroje čakajú penzijné fondy. Jednu šancu už prepásol minister hospodárstva Robert Nemcsics. Dávnejšie sa ohlásil u svojho českého kolegu Urbana a tesne pred stretnutím ho zrušil s poukázaním na naše referendum. Má ešte šancu 9. júna, keď sa stretnú na rokovaní colnej únie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 18:51