StoryEditor

O našej kultúre v zahraničí

26.06.2007, 00:00

Chcete vyriešiť problém prezentácie slovenskej kultúry v zahraničí? Vytvorte orgán.
Tak sa dá v jasnej a krátkej forme opísať myšlienkový pochod ministra kultúry a jeho tímu na ministerstve. Postup bol takýto:
Vláda si dala do plánu program konečne zviditeľniť slovenskú kultúru v zahraničí, ministerstvo to musí splniť, lebo je tam neprozreteľne dátum, a tak minister vyzval úradníkov, aby pripravili materiál. Úradníci vyprázdnili svoje počítače, dali do materiálu, čo sa im zdalo vhodné, a problém je zo stola.
No zo stola asi nie, ale pod stolom určite.
Pozrite sa na Návrh koncepcie zabezpečenia prezentácie slovenského umenia a kultúry v zahraničí, ktorý predložilo ministerstvo kultúry. Stojí to za to. Má až 8 strán. Nuž, nepočítate si, ale na zasmiatie to je. Odporúčam.
Už samotná definícia kultúry a umenia na začiatku je dôkazom, že minister svoju koncepciu pravdepodobne nečítal. Inak by ako presvedčený socialista (alebo dokonca sociálny demokrat) musel protestovať.
Naša kultúra nám má napríklad slúžiť na "nekonfliktné vymedzovanie sa voči iným", "globalizujúci sa svet je hrozbou"... Žeby naši sociálni demokrati začali vyznávať nacionalistické hodnoty hodné SNS? Nie, lebo "umenie nás posúva dopredu", hlása definícia v komunistickom newspeaku. Kam nás posúva? O tom sa na stránkach nehovorí.
Čo je teda ministrova predstava podpory prezentácie Slovenska a jeho kultúry v zahraničí, okrem zriadenia nadrezortného riadiaceho orgánu a pracovnej skupiny pre kultúrnu politiku na pôde MK SR? O čom budú tieto úradnícke telesá rokovať, ak v "Koncepcii" nie je ani náznak žiadnej originálnej myšlienky ministra a politickej strany Smer-SD? Budú ďalej prežúvať vety ako "vytvoriť transparentný systém výberu umelcov, ktorí majú reprezentovať SR"? Chcú určovať, znovu ako za komunizmu, kto bude cestovať a kto nie? To azda nie! Dokonca chcú "monitorovať", nielen hodnotiť "predchádzajúce" umelecké aktivity!
O tom, ako minister zabezpečí na budúci rok financie aspoň na to, aby sa umelci mohli zúčastňovať európskych projektov, ako budú hmotné diela poistené a z akého zdroja, aby sa vôbec mohli regulárne vyviezť, alebo ako má vyzerať dohoda s ministerstvom zahraničných vecí o činnosti Slovenských inštitútov tak, aby bola kompatibilná s inštitúciami iných členských krajín EÚ, nenájdete ani slovo.
Klamala by som, ak by sa v tzv. koncepcii nedali nájsť niektoré myšlienkové pochody ministra. Napríklad sa sťažuje, že ministerstvo nerozhoduje o všetkom, že národné inštitúcie samy rozhodujú o tom, čo prezentujú ("možnosti rezortu kultúry pri zabezpečovaní vlastných prezentačných priorít a priorít štátu sú veľmi obmedzené"), nehovoriac o obvyklých poznámkach na činnosť mimovládnych organizácií. Ale to už je povinná jazda strany Smer-SD.
Nemá ani zmysel brať vážne náreky na nedostatok finančných prostriedkov v rezorte - pripomínam, že rezort kultúry dostal v rozpočte na rok 2007 o 1 miliardu menej ako minulý rok a plán na rok 2008 obsahuje zníženie o 0,8 % oproti dnešnému dňu.
O čom je teda koncepcia ministerstva? O orgáne a komunisticko-úradníckom myslení.

Magdaléna Vášáryová, poslankyňa NR SR (SDKÚ-DS)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 15:23