StoryEditor

Najbohatší čech a Generali zakladajú žraločí investičný fond

01.06.2009, 09:52
Autor:
TASRTASR
Najbohatší český podnikateľ Petr Kellner začína dlho pripravovanú expanziu. Dnes jeho PPF Group spoločne s talianskym poisťovacím obrom Assicurazioni Generali ohlási založenie nového investičného fondu PPF Partners.

Fond sa bude špecializovať na nákupy aktív v strednej a východnej Európe. Kľúčovým trhom preň sa stane Rusko. Tento rok dostane od svojich zakladateľov takmer 40 miliárd Kč (1,5 miliardy eur).     

"Každý rok chceme založiť v rámci Partners samostatný fond. Ten tohtoročný, s názvom Fond 2009, bude disponovať vkladom 1,5 miliardy eur (45,19 miliardy Sk)," povedal českému denníku Hospodářské noviny (HN) spolumajiteľ PPF Group Jiří Šmejc.     

Prvé nákupy fondu už prebehli

Podľa hovorcu PPF Alexeja Bechtina Fond 2009 už začal pôsobiť, zakladatelia doň dali 615 miliónov eur (18,53 miliardy Sk). Ďalších 200 miliónov eur (6,03 miliardy SK) má fond k dispozícii z nevyčerpaných investícií z minulého roka. Prvé nákupy fondu sa už uskutočnili. "Smerovali do oblasti komunálnych služieb, distribúcie palív a do mediálneho biznisu v Česku, Rumunsku a na Ukrajine," povedal hovorca.   

Nie je na krízové investície 

Kellnerovi ľudia fond dlho chystali. S jeho ohlásením však váhalo vedenie Generali pre obavy, aby mu akcionári nevytýkali angažovanosť - z ich pohľadu - v rizikovom regióne východnej Európy. "Nová spoločnosť vytvorená s PPF je v súlade s naším podnikateľským plánom. Trh teraz poskytuje veľa príležitostí, aktíva sú lacné a nedostatok likvidity obmedzuje viacerých záujemcov," povedal Giovanni Perissinotto z vedenia Generali. "Zameriavame sa na región, ktorý poznáme, vieme sa v ňom pohybovať a chceme to potvrdiť aj určitou opatrnosťou," povedal Šmejc. Dodal, že PPF Partner nie je určený na to, aby pohlcoval obete kríze.     

"Kríza niekedy zvádza k čisto oportunistickému prístupu. Bláznivo míňať peniaze je ľahké, keď je trh dolu. Ale aj keď ste nás v novinách prekrstili na žraločí fond, PPF Partners nie je len nástrojom na krízové investície. To, že vzniká v období krízy, je náhoda," povedal Šmejc.    

Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.      

(1 EUR = 30,1260 SKK; 1 EUR = 26,825 CZK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 08:19