StoryEditor

Rekordný ekonomimcký rast s vážnym varovaním

01.04.2008, 00:00

Hospodársky vývoj na Slovensku sa zrýchľuje. Minulý rok presiahol rast HDP dvojcifernú hodnotu a zastavil sa na rekordných číslach. Zbytočné je už polemizovať o tom, kde sú korene tohto pozitívneho javu, súdny pozorovateľ si odpovie sám. Dnes je dôležitejšie zamyslieť sa nad tým, ako dlho nám nastavené tempo vydrží, aby Slovensko v životnej úrovni čím skôr dobehlo vyspelých členov EÚ. Predseda vlády Robert Fico označuje priaznivý ekonomický vývoj ako výsledok politiky jeho vlády. Zároveň sa pozastavuje nad varovaniami akýchsi pravicových pseudoanalytikov a Dzurindových prisluhovačov, ktorí plašia verejnosť pochybnými vyhláseniami o zhoršovaní podnikateľského prostredia. Tí ozaj varujú pred prílišným optimizmom. Opierajú sa o overené poznanie, že rýchlosť hospodárskeho rastu je podmienená kvalitou podnikateľského prostredia. A to sa na Slovensku minimálne v poslednom roku zhoršuje.     
Podnikateľská aliancia Slovenska meria kvalitu klímy na rozvoj ekonomických aktivít od roku 2001. Z východiskovej hodnoty 100 bodov sa Index podnikateľského prostredia dostal postupne až na historický vrchol v druhom štvrťroku 2006, keď zaznamenal 126,5 bodu. Na razantnom zvýšení hodnoty indexu sa odrazili reformy prvej polovice tohto desaťročia. Potom začal index postupne klesať. V poslednom štvrťroku 2007 sa zastavil na hodnote 120,9 bodu. Je to síce stále viac ako na začiatku desaťročia, ale pokles je jednoznačný.
Zoberme si ďalší ukazovateľ, aby nás predseda vlády neoznačil za pravicových neprajníkov. Štatistický úrad SR vedie od vlaňajšieho februára jeho bývalá poradkyňa Ľudmila Benkovičová. Úrad mesačne aktualizuje ukazovateľ Indikátor ekonomického sentimentu. Ten do polovice roka 2006 tiež rástol, keď sa priblížil hodnote 110 bodov, pričom v roku 2001 sa rovnako ako predchádzajúci index pohyboval okolo hodnoty 100 bodov. Po malých pohyboch smerom nahor a nadol vystúpil v júli 2007 na zatiaľ najvyššiu hodnotu 109,6 bodu. Odvtedy už len klesá. Vo februári 2008 sa zastavil na hodnote 99,6 bodu, čím sa dostal na úroveň roku 2005. Indikátor dôvery v priemysle, ktorý má v celkovom Indikátore ekonomického sentimentu váhu až 40 %, od polovice minulého roka výrazne poklesol a veľkou mierou sa podieľal na zhoršení celkovej nálady.
Takže na Slovensku máme rekordne vysoký hospodársky rast, ale indikátory klesajú. Prečo? Podnikatelia registrujú, že sa zhoršila situácia na trhu práce, na čom má hlavný podiel zmenený Zákonník práce, ako aj pretrvávajúca nízka kvalita škôl. Vláda negatívne zasiahla do odvodového systému, robila úpravy v druhom penzijnom pilieri, čo považujú za krok späť. Nepáči sa im politika vlády v zdravotníctve, kde citlivo vnímajú útok na rovnosť šancí. Pozastavujú sa nad siahaním na súkromný majetok v prípade výstavby diaľnic. Tieto signály podnikateľov znepokojujú a do budúcna budú mať vplyv na ich investičné rozhodnutia, vytváranie nových pracovných miest či mzdovú politiku.
Nemôžeme sa opájať vysokým hospodárskym rastom.
Podnikateľské prostredie sa zhoršuje, čo signalizuje problémy. Tie nezakryje ani vysoko pravdepodobné prijatie eura. Nie je síce namieste strašiť zastavením hospodárskeho rastu, ale je úplne triezve začať počítať, o koľko v budúcnosti prídeme doterajšími i ďalšími neuváženými zásahmi do podnikateľského prostredia. Napriek rekordnému rastu Slovensko napríklad stále rovnako zaostáva za svojou dvojičkou Českom, a to nielen v celkovej ekonomickej výkonnosti, ale najmä v kvalite života obyvateľov. Každá vláda musí mať na zreteli, že jej hlavnou úlohou je vytvoriť čím lepšie podmienky na život každého občana. Cesta nevedie cez populistické reči a škodlivé opatrenia, ale cez zodpovednú hospodársku politiku priaznivo ovplyvňujúcu podnikateľskú klímu.

Jozef Mikuš je poslanec NR SR (SDKÚ-DS)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 08:02