StoryEditor

Firmy vidia budúcnosť optimistickejšie

06.05.2009, 15:22
Autor:
TASRTASR
Kontrakcia v eurozóne spomaľuje. Jeden z kľúčových ukazovateľov, ktorý mapuje aktivitu v sektore služieb, zaznamenal v apríli najväčší prírastok od decembra 2001.

Firmy sú teda optimistickejšie, čo sa týka budúceho vývoja. Výsledok aprílového prieskumu tiež naznačuje, že sektor služieb už možno prekonal najhoršiu fázu recesie.     

Kontrakcia sa spomalila

Index nákupných manažérov v sektore služieb (purchasing managers' index - PMI) agentúry Markit, ktorý zahŕňa širokú škálu firiem od bánk po reštaurácie v eurozóne, v apríli vzrástol na 43,8 bodu z marcových 40,9 bodu. Stále sa však drží pod hranicou 50 bodov, ktorá znamená začiatok rastu.     

Tempo kontrakcie spomalilo vo všetkých štyroch najväčších ekonomikách eurozóny: v Nemecku, Francúzsku, Taliansku aj v Španielsku.     

PMI v nemeckom sektore služieb sa minulý mesiac zvýšil na 43,8 bodu z marcových 42,3 bodu, vo Francúzsku stúpol na 46,5 z 43,6 bodu, v Taliansku na 42 z 39,1 bodu v marci a v Španielsku doslova vyskočil na 42,5 z marcových 34,1 bodu.     

Zmiešaný PMI, ktorý je kombináciou údajov z výroby a služieb v eurozóne sa minulý mesiac zvýšil na 41,1 bodu z marcových 38,3 bodu.     

Najhoršia časť krízy je za nami

Výsledky prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo približne 2000 firiem, ukazujú, že ekonomika regiónu sa začína stabilizovať, aj keď dopyt po exporte z eurozóny zatiaľ ešte stále klesá a firmy musia znižovať produkciu a počet pracovných miest.     

Podľa analytikov tieto čísla signalizujú, že eurozóna má najhoršiu fázu recesie už za sebou, ale varujú pred prehnaným optimizmom a domnievajú sa, že Európska centrálna banka by mala vo štvrtok zredukovať úrokové sadzby o ďalších 25 bázických bodov na 1 %.     

"Stále ešte klesáme, ale pomalšie," skonštatoval Kenneth Broux, ekonóm z Lloyds TSB Corporate Markets. "Pohár je napoly prázdny a nie spolovice plný," dodal.     

Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 10:57