StoryEditor

Moody's znížila zahraničný rating Japonska

18.05.2009, 10:54
Autor:
SITASITA
Medzinárodná ratingová agentúra Moody's znížila v pondelok rating záväzkov Japonska v zahraničnej mene, zatiaľ čo hodnotenie domácich dlhopisov zvýšila.

Zvýšenie ratingu dlhopisov Moody's zdôvodnila schopnosťou domáceho trhu absorbovať nové požiadavky financovania zo strany najzadlženejšej vlády v rámci priemyselne vyspelých krajine.

Záchranný balíček si vyžaduje rekordné množstvo dlhopisov

Rating záväzkov krajiny v zahraničnej mene znížila Moody's na stupeň Aa2 z prechádzajúcej úrovne AAA, zatiaľ čo rating domácich dlhopisov sa zvýšil na Aa2 zo stupňa Aa3. Výhľad v obidvoch prípadoch zostáva stabilný.

"Moody's verí, že domáci trh v tomto roku absorbuje rekordnú úroveň emitovaných dlhopisov, čo umožní financovanie vládneho programu ekonomických stimulov. Rating však odráža aj riziká vysokej zadlženosti Japonska, čo ponecháva finančnú pozíciu krajiny zraniteľnú voči otrasom alebo nerovnováhe, ktoré by spôsobili prudký rast úrokových sadzieb," uviedla agentúra v správe.

Vládny dlh Japonska presahuje 150 % hrubého domáceho produktu krajiny. Tohtoročný stimulačný balíček vlády v hodnote 159 mld. USD, ktorý je najväčším v histórii krajiny, si tak vyžaduje rekordnú emisiu dlhopisov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 11:40