StoryEditor

Duel Abramovič - Ferguson na slovenskej tráve

15.05.2008, 00:00

Pred finále futbalovej Ligy majstrov, ktoré bude v Moskve 21. mája 2008 vo Veľkej športovej aréne Olympijského komplexu Lužniki, majitelia štadiónu vymenili umelý povrch ihriska za prírodný trávnik.
Štadión Lužniki, ktorý postavili v roku 1956, je stále najväčším v Rusku a jedným z najväčších na svete. Tu prebiehali hlavné súťaže XXII. olympijských hier v roku 1980. V roku 1998 UEFA zaradila tento štadión do zoznamu päťhviezdičkových európskych futbalových štadiónov. Všetky divácke miesta sú zakryté "strieškou" širokou 63,5 metra vážiacou 15 000 ton, ktorú podopiera 72 oceľových stĺpov s výškou 26 metrov.
Vytvorenie povrchu s prírodným trávnikom bolo jednou z najdôležitejších príprav na finále Blues verzus - ManU. Po prvý raz v Rusku postavili mobilné hracie pole, lebo "poľana", ako jej tu vravia, sa dá položiť za 468 hodín. Pozostáva z 5 980 modulov s celkovou plochou 7 700 štvorcových metrov, ktoré má v podloží vrstvu piesku a na nej trávu so silnými koreňmi. A čo je v tomto kontexte najdôležitejšie, trávu pre "poľanu" pestovali na Slovensku dva roky. Pri dobrej starostlivosti o ňu je ihrisko naveky.
Trávnik na Lužniki uložila Sportmechanika, špičková ruská spoločnosť v oblasti vybavenia športových zariadení a výroby športových povrchov. Jej partnerom je slovenská firma Richter Rasen, ktorá trávniky pestuje pri dedine Závod na ploche viac ako 200 hektárov. Vedúci projektu Sportmechaniky Gleb Lickij pre Hospodárske noviny povedal: "Je to naša prvá skúsenosť kooperácie so Slovákmi. Nemáme žiadne pripomienky. Ak sme aj niečo chceli, všetko vyriešili operatívne."
Futbalové ihrisko štadiónu v Lužnikách bude testovať 15. - 17. mája 2008 špeciálne laboratórium UEFA. Po pošmyknutí na kanadskom ľade je trávnik v Lužnikách aká-taká náplasť na pošramotené renomé slovenského športu. Zostáva len dúfať, že v najbližšom čase vo finále Ligy majstrov bude po slovenskej tráve aj dajaký slovenský rodák. A bude jedno, v akom drese.

Elena Mostovščikovová, spolupracovníčka HN, Moskva

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 11:04