StoryEditor

Zásoby ropy ešte nenarazili na maximum

20.06.2010, 00:00
Firma BP je v súčasnosti v pozornosti médií výlučne iba ako pôvodca najhoršej ekologickej katastrofy v dejinách USA. BP však zverejňuje každý rok štatistickú ročenku svetovej spotreby energie, ktorej posledné číslo vyšlo minulý týždeň.

Ročenka vznikla v roku 1951 ako interné memo pre zamestnancov, ale postupne sa stala jedným z najrešpektovanejších zdrojov dát týkajúcich sa energetického trhu. Na päťdesiatich stranách sú prezentované agregované dáta o produkcii, spotrebe a zásobách hlavných energetických zdrojov v jednotlivých krajinách a kontinentoch.

Za hlavné energetické zdroje sú považované ropa, zmenný plyn, uhlie, jadro a hydrológia. V krátkosti predstavím energetické dáta, ktoré považujem za najzaujímavejšie. Asi neprekvapí, že jednotlivé krajiny sa značne líšia svojím energetickým mixom. Ten jednoznačne závisí od zásob nerastného bohatstva, ktoré majú jednotlivé krajiny k dispozícii.

Krásnym príkladom je Čína, kde až 80% produkcie elektrickej energie je generovaných v uhoľných elektrárňach. Čína je zároveň najväčší producent uhlia na svete, ale prím v celkových zásobách uhlia patrí však USA. Ťažba uhlia v Číne v roku 2009 tvorila až 46% celkovej svetovej ťažby uhlia. Domáca produkcia bola nedostatočná na pokrytie celkového dopytu rastúcej ekonomiky a importy uhlia tvorili 7% so spotreby.

Francúzsko známe svojím pozitívnym postojom k nukleárnej energii generuje viac elektrickej energie z jadra ako z uhlia a vodných elektrární dokopy. Tento stav je unikátom medzi vyspelými krajinami. V posledných rokoch sa veľa popísalo o tzv. peak oil theory, teda teórie, že zásoby ropy resp. jej ťažba už dosiahli svoje maximum.

Podľa tejto teórie dostupnosť ropy začala klesať a svet začne bojovať o prístup k nej. Údaje BP túto teóriu ani v najmenšom nepotvrdzujú. Svetové zdokumentované zásoby ropy v roku 2009 sú vyššie ako boli v roku 1999. Svetová denná spotreba ropy síce stúpla na 84,07 milióna barelov v roku 2009 z 75,6 milióna barelov v roku 1989, ale vďaka novým náleziskám sa pomer medzi zásobami a ročnou spotrebou zvýšil zo 41,1 na 45,7 rokov.

Ropy sa týka aj ďalší zaujímavý fakt. Jej spotreba v krajinách OECD je na postupnom ústupe a vrchol dosiahla v roku 2005. Za týmto poklesom sú najmä krajiny ako Japonsko, Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia či Taliansko, ktoré vrchol svojej spotreby zaznamenali začiatkom deväťdesiatych rokov. Za rastom svetovej spotreby sú takto výlučne krajiny rozvíjajúcich sa ekonomík, ktoré v poslednom desaťročí zaznamenali obrovský nárast. Denná spotreba Číny stúpla o 133%, Indie o 87% a spotreba Afrického kontinentu o 35%.

Poslednú štatistiku, ktorú chcem dať do pozornosti, je enormný nárast, ktoré zaznamenali zdokumentované rezervy zemného plynu. Tie sa zvýšili za posledných desať rokov až o 152 percent na 187,46 triliónov kubických metrov. Toto číslo však nie je konečné, pretože ešte neobsahuje úplne posledné objavy zemného plynu v USA. Tieto objavy využívajú tzv. bridlicový zemný plyn, ktorý sa stal dostupným vďaka nový technológiám v spôsobe ťažby.

 Juraj Podracký

analytik J&T Banky

 

01 - Modified: 2005-02-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zodpovednosť podnikateľských združení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 21:59