StoryEditor

Každý každému kopáčom jamy

10.03.2003, 23:00

Opäť je tu kauza eurofondov, aj keď v inom "garde" ako doteraz. Podpredsedníčka strany Smer Monika Beňová obvinila podpredsedu vlády Pála Csákyho, že nezvláda funkciu, a konštatovala, že SR nie je dostatočne pripravená na čerpanie prostriedkov z eurofondov. P. Csáky kontroval tak, ako sa dalo čakať -- uviedol, že M. Beňová u neho dvakrát lobovala v prospech reklamnej agentúry blízkej Smeru. Údajne žiadala, aby táto firma dostala exkluzívne možnosti v predreferendovej kampani. V prípade kladného výsledku mu vraj M. Beňová ponúkala zlepšenie spolupráce, v opačnom prípade však môže rátať s komplikáciami. Komplikácie sa dostavili (čo naznačuje, aký bol výsledok lobovania) a jasný je aj ďalší vývoj: M. Beňová odmietla všetky obvinenia, vyzvala P. Csákyho, aby ich dokázal a vzduchom poletuje vyhrážanie sa súdnymi dohrami.
Je to situácia, ktorú dôverne poznáme: už celé dni a týždne sa nehovorí o ničom inom ako o "politicky blízkych" firmách, ktoré sa snažia pretlačiť svoje podnikateľské záujmy. O tom bola aj nedávna mimoriadna schôdza parlamentu. A rovnako ako vo všetkých doterajších prípadoch, aj teraz môžeme predpovedať výsledok: nič sa nedokáže. Pretože, ako správne poznamenal stranícky šéf M. Beňovej Robert Fico, na korupciu vám nikto nedá potvrdenku. Dokonca ani víťazstvo firmy, v prospech ktorej sa lobovalo, nemusí nevyhnutne byť výsledkom prijatia úplatku, ale skutočnosti, že jej projekt bol naozaj najlepší (a lobovanie bolo len poistkou vyplývajúcou z presvedčenia, že bez všimného to jednoducho nejde...). Dôkazom týchto praktík by bola napríklad magnetofónová nahrávka z kompromitujúceho rozhovoru, lenže tajné nahrávacie zariadenie pod stolovou doskou je u nás známe skôr z kriminálnych filmov ako z bežnej praxe (aj keď ktohovie...). Mimochodom, tu je aj úskalie všetkých obvinení, ktoré vzniesol proti predsedovi strany ANO exmajiteľ Drukosu František Mojžiš: o čo impozantnejšie znejú, o to problematickejšie bude dokazovanie. Na druhej strane, ani "obvineným" niet čo závidieť. Verejnosť, či skôr tí, ktorí sa za ňu vydávajú, od nich požaduje dôkaz neviny -- ktorý, ako je známe, sa predložiť nedá. Súdny človek tieto skutočnosti vie, napriek tomu sa len ťažko môže brániť proti demagógii vytĺkačov politického kapitálu. Je len iróniou osudu, že presne tie isté argumenty a "argumenty", ktoré odznievali počas mimoriadnej schôdze NR SR zo strany "obvinených", teraz zaznievajú opäť, len pozície sa vymenili -- v tej nevýhodnejšej je M. Beňová.
Je zrejmé, že tadiaľto cesta nevedie. Jediným ako-tak účinným riešením je urýchlené legislatívne upravenie podmienok oficiálneho lobingu (aby sa aspoň čiastočne eliminoval neoficiálny lobing), sprísnenie pravidiel financovania politických strán a dôsledné sledovanie majetkových priznaní ústavných činiteľov. V opačnom prípade sa budeme môcť utešovať len pohľadom na to, ako čoraz viac politikov padá do jám, ktoré pôvodne vykopali pre druhých.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. máj 2024 08:58