StoryEditor

Trhu nehnuteľností hrozí ďalšia bublina

23.09.2009, 14:02
Autor:
Jan SochorJan Sochor
Ekonómovia sa boja nesplatených pôžičiek na komerčné nehnuteľnosti. Vo svete kvôli nim môže skrachovať mnoho ďalších bánk. Potom, čo prepad cien rizikových hypoték v USA odštartoval finančnú krízu, by mohli ekonomické zotavenie krajiny zbrzdiť ďalšie problémy na realitnom trhu.

Realitný trh čelí problémom 

Ekonómovia v USA a Británii teraz varujú pred problémami na trhu s komerčnými nehnuteľnosťami. Americkí developeri, ktorí stavajú kancelárie, nákupné centrá a ďalšie priestory pre komerčné využitie, čaká teraz refinancovanie pôžičiek dohromady za niekoľko biliónov dolárov.

To však nebude ľahké. Zatiaľ čo trh s bývaním sa začal zotavovať, trh s komerčnými nehnuteľnosťami je na tom stále zle. „Hoci recesia končí, situácia na trhu nehnuteľností sa skôr zhoršuje," povedal denníku USA Today analytik Patrick Newport zo spoločnosti IHS Global Insight.

Nová vlna krachov

Ceny komerčných nehnuteľností v USA sa prepadli podľa indexu ratingovej agentúry Moody´s za posledných 12 mesiacov o 27 percent. V druhom kvartáli síce prvýkrát od roku 2007 mierne vzrástli, vo veľkých mestách však pokračoval prepad.

Ekonómovia pritom odhadujú, že americké banky poskytli hypotéky zaistené práve komerčnými nehnuteľnosťami v hodnote vyše jedného bilióna dolárov. Podľa štúdie Deutsche Bank nebude 11 až 15 percent z týchto pôžičiek splatených. To by mohlo odštartovať novú vlnu bankových krachov.

Zatiaľ čo pôžičky na bývanie poskytlo v Spojených štátoch najmä desať obrích bánk, komerčné nehnuteľnosti podľa denníka Wall Street Journal financuje až tri tisíc malých bánk a sporiteľní. Mnoho z nich môžu teraz nesplatené pôžičky zahubiť.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. máj 2024 19:14