StoryEditor

Komodity čakali na rozhodnutie Kapitolu

01.08.2011, 18:06
Nerozhodnosť republikánov a demokratov pri rokovaniach o dlhovom strope vystrašila trhy.

Ak by sa prezident Obama nedohodol s republikánmi, ktorí ovládajú Kongres, na zvýšení dlhového stropu, viedlo by to k prudkému nárastu volatility na finančných trhoch a narušilo by to finančné trhy ako také. Tieto obavy ešte vzrástli po tom, čo 14 finančných riaditeľov z Wall Street napísalo vo štvrtok prezidentovi Obamovi a Kongresu, aby ich varovali pred veľmi vážnymi dôsledkami bankrotu a žiadali ich o urýchlené nájdenie dohody.
V Európe sa zatiaľ ďalej šírili obavy, že by sa grécka nákaza mohla rozšíriť aj cez najlepšiu snahu politikov tomu zabrániť. Taliansko predalo minulý týždeň dlhopisy s veľmi vysokým úrokom, ktorý dosiahol rovnakej výšky ako dosahoval pred tým, než Eurozóna schválila záchranný plán pre Grécko. A k tomu ešte Moodys varovala, že môže Španielsku znížiť rating.

Druhý polrok začal rastom komodít

Komodity začali druhý polrok umazávaním strát, ktoré utrpeli počas výpredajov v máji a júni. Vývoj v júli však bol zatienený makroekonomickými obavami a vyššie spomínanými starosťami s americkým dlhom a európskym dlhom. Trhy tak išli do strany okrem zlata a striebra, ktoré hrali úlohu bezpečných prístavov. Index Reuters Jefferies CRB tak prvýkrát od apríla zakončil mesiac so ziskom, aj keď malým.

Dopyt po americkej rope klesá

Ropa WTI sa krátko obchodovala nad hladinou 100 dolárov, vďaka prekvapivo vyšším zásobám v Amerike sa však vzápätí vydala nižšie. Import ropy a benzínu do USA sa zdá byť na najnižších úrovniach za niekoľko rokov, aspoň podľa Lloyd’s. Či za to môže slabnúci dopyt alebo uvoľnenie 30 miliónov barelov zo strategických rezerv, sa ešte len uvidí. Ministerstvo energetiky dodalo v júli na trh tretinu tejto ropy, uvoľnenie zostávajúceho množstvo sa očakáva v auguste.

Ropa WTI zostala v júli uväznená v pásme medzi 94 a 100 dolármi, trh sa sústredil hlavne na ekonomický vývoj na oboch stranách Atlantiku. Ropa Brent sa teraz obchoduje v pásme 115 až 120 dolárov. Spread medzi oboma ropami sa po dodaní 430 000 barelov do skladu v Cushuingu, vrátil pod 20 dolárov.

Vplyv hurikánovej sezóny

Prvé štyri tropické búrky tohto roku zdôraznili riziko produkcie a rafinérií v oblasti Mexického zálivu. Tento týždeň sa cena ropy z Mexického zálivu zvaná Louisiana Light Sweet dostala takmer 22 dolárov nad cenu ropy WTI. Do zálivu totiž prišla búrka Don, ktorá donútila spoločnosti evakuovať zamestnancov a dočasne uzavrieť produkciu.

Americká národná oceánska a atmosférická spoločnosť predpovedá pre nachádzajúcu sezónu 3-6 veľkých búrok. Zemný plyn oslabil v uplynulom týždni o 4%, obchodníci uzatvárali pozície s očakávaním vyšších než očakávaných zásob.

Vzácne kovy čaká ťažký týždeň

Zlato rozšírilo nedávne zisky a týždeň konsolidovalo nad hladinou 1600 dolárov. Striebru sa nedarilo prelomiť hladinu 40 dolárov a voči zlatu relatívne strácalo. V júli striebro patrilo ku komoditám s najlepším výsledkom a investori tak vyberali časť ziskov. Po májovom poklese už investori neotvárajú tak veľké pozície, ako sme videli v prvom kvartáli 2011.
Zlato a striebro majú pred sebou náročný týždeň, kedy budú čeliť výsledkom dohody o navýšení amerického dlhu. Krátkodobá spokojnosť môže mať za následok prelomenie nedávno vytvorenej podpory, najmä ak bude posilňovať dolár. Ak zlato prelomí 1600 dolárov, dá sa čakať prepad až na ďalšiu podporu, ktorá je medzi 1555 a 1575 USD.



Trhy s poľnohospodárskymi komoditami majú za sebou pokojný týždeň a pokračujú v pohybe do strany, pričom čakajú na informácie o nachádzajúcom zbere. Nepriaznivé počasie, ktoré podporovalo ceny, sa vracia k normálu a dažde v suchých oblastiach pomáhajú lepšej úrode.

  Ole Sloth Hansen

  stratég trhov Saxo Bank

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 04:32