StoryEditor

Eurobanka pred summitom nepotešila (komentár)

Draghi schladil trhy, keď povedal, že svojim minulotýždňovým prejavom, nepredznačoval žiadne navýšenie nákupov dlhopisov

Počas včerajšieho zasadnutia ECB a následnej tlačovej konferencie neboli najsledovanejšou informáciou úrokové sadzby, ale netradične vyjadrenia jej predsedu Maria Draghiho ohľadom ďalšej úlohy ECB v rámci boja proti dlhovej kríze. Draghi schladil trhy, keď povedal, že svojim minulotýždňovým prejavom, ktorý bol jedným z faktorov pozitívnej nálady, nepredznačoval žiadne navýšenie nákupov dlhopisov a zároveň odmietol pôžičky ECB pre MMF, keďže ECB nie je členom MMF.

Očakávania, že ECB vytiahne už po zajtrajšom summite na boj voči dlhovej kríze zbrane najťažšieho kalibru – teda výrazne navýši nákupy dlhopisov, sa teda nemusia naplniť. Na to reagovali predovšetkým dlhopisové trhy, na ktorých sa výnosy z dlhopisov problémových krajín opäť vybrali prudko nahor, v úvode dnešného obchodovania sa výnosy z desaťročných talianskych dlhopisov pohybujú okolo úrovne 6,6 % a zo španielskych okolo úrovne 5,9 % . Akcie naopak ukončili včerajšie obchodovanie hlboko v červenom, paneurópsky index EuroStoxx 50 klesol o 2,43 % a širší americký index S&P o 2,11 % a v Európe sa červená aj v úvode dnešného obchodovania. Americkým akciám nezabránil v prepade ani nečakane silný pokles minulotýždňových nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti na najnižšiu úroveň od februára 381b.

Vývoj výnosov z desaťročných talianskych dlhopisov


Čo sa týka úrokových sadzieb, tak ECB podľa očakávania v snahe podporiť európsku ekonomiku, ktorá je už podľa niektorých indikátorov v recesii, znížila sadzby o 25 bodov na 1,0 %. Zároveň podľa očakávania prišla s opatreniami na dodanie ďalšej likvidity do európskeho finančného systému, v ktorom likvidita na zamrznutých medzibankových trhoch vysychá. Európske banky si budú môcť v dvoch neobmedzených tendroch požičať eurá na až na tri roky, doteraz bola najdlhšia splatnosť refinančných operácií 13 mesiacov, ďalej budú môcť založiť pri refinančných operáciách aj menej kvalitnú zábezpeku a z vkladov budú musieť držať povinné rezervy vo výške 1 % namiesto doterajších 2 %.

Zníženie požiadaviek na zábezpeku pri refinančných operáciách, v rámci ktorých budú po novom európske banky môcť čerpať od ECB pôžičky aj založením cenných papierov krytých hypotékami či úvermi pre malé a stredné podniky s ratingom aj s ratingmi AA a A, považujeme za veľké záchranné lano pre problémové európske banky. Práve nedostatok kvalitných aktív použiteľných ako zábezpeku pri pôžičkách od ECB, položil Dexiu, ktorá si od ECB bez externej pomoci nedokázala zaobstarať dostatočné prostriedky na  refinancovanie dlhu. Z bankového sektora ešte jedna správa, včera boli zverejnené výsledky ďalšieho záťažového testovania v eurozóne, regulátori najnovšie odhadujú, že európske banky potrebujú 114,7 mld. nového kapitálu na dosiahnutie úrovne 9 % najkvalitnejšieho kapitálu k rizikom váženým aktívam.

Nižšie úročenie v eurozóne a väčšia likvidita v európskom finančnom systéme sú však opatrenia tlačiace na znehodnotenie spoločnej európskej meny, ktorá sa po zasadnutí ECB dostala pod predajný tlak a dnes ráno o 9:15 sa obchoduje na úrovni 1,3310 dolára za euro. Naše ďalšie vyhliadky pre euro ostávajú negatívne, nakoľko očakávame, že ECB aj napriek súčasnému odmietavému stanovisku už onedlho začne ďaleko razantnejšie zasahovať na dlhopisových trhoch, a vytváraním nových eur ďalej znehodnocovať ich kúpnu silu.

Po zasadnutí ECB sa obracia pozornosť na summit EÚ, na ktorom sa eurozóna takmer s určitosťou dohodne na mechanizmoch na vynútenie úsporných opatrení. To však investorov príliš nezaujíma, tí očakávajú výrazné navýšenie podpory ECB, ktoré pokiaľ nepríde, tak sa môžeme dočkať na finančných trhoch ďalších výpredajov. V médiách sa už objavili viaceré návrhy riešenia situácie, od 200 miliónovej pôžičke európskych krajín pre MMF až po udelenie bankovej licencie ESM, ako to už však pri eurosummitoch býva, napokon môže byť všetko inak. Nové dáta ostanú v úzadí európskeho summitu, zverejnené bude októbrové saldo americkej obchodnej bilancie (14:30; oč. -43,5 mld. USD) a predbežný decembrový University of Michigan index spotrebiteľskej dôvery (15:55; oč. 65,6b.)

  Kamil Boros

 

  analytik spoločnosti X-Trade Brokers




menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 18:47