StoryEditor

Z neistoty na trhoch vyťažila ropa (komoditný komentár)

15.11.2011, 14:15
Vysoké výnosy talianskych dlhopisov a neistota na trhoch poslali cenu čierneho zlata nahor.

Minulý týždeň dostala dlhová kríza nový impulz a pozornosť sa presunula z Grécka do Talianska. Investori sa obávali nedostatočného riešenia na talianskej strane, pretože výnosy dlhopisov dosiahli neudržateľnú výšku cez sedem percent. Taliansky štátny dlh je na svete tretí najvyšší a vyšší ako dlh ostatných štyroch problémových krajín dohromady. To znamená, že Taliansko je príliš veľké na to, aby sa nechalo padnúť, ale tiež príliš veľké na záchranu, z čoho plynie, že si svoje záležitosti musí nutne dať do poriadku.

S koncom minulého týždňa sa však objavilo svetlo na konci európskeho tunela. V Grécku bol konečne vymenovaný nový premiér Papademos ako šéf úradníckej vlády a Taliansko bolo krôčik od vymenovania ďalšieho úradníka, bývalého EÚ komisára a rešpektovaného muža, Maria Montiho, aby viedol novú vládu. Výnosy talianskych dlhopisov poklesli po tom, čo zasiahla ECB a agresívne ich skupovala.

Dolár pokračoval v posilňovaní voči euru po tom, čo nemecké úrokové sadzby klesli prvýkrát po 11 mesiacoch pod úroveň sadzieb amerických. Investori teraz nákupom krátkodobých nemeckých dlhopisov získavajú negatívny výnos, čo ukazuje, aká dôležitá je pre mnoho ľudí predovšetkým ochrana kapitálu.

Komodity túto situáciu zvládli celkom dobre, index Reuters Jeffries CRB sa za celý týždeň nezmenil. Rástli ceny energií, čo vyvážilo pokles cien v poľnohospodárskych komoditách a priemyselných kovoch.



OPEC zvýšil predpoveď pre dopyt po rope a IEA vydala varovanie

OPEC zvýšil vo svojej ročnej správe Svetový výhľad na ropu svoju strednodobú predpoveď pre dopyt po rope a vyjadril tak prekvapenie nad ekonomickým oživením v posledných dvoch rokoch. Organizácia však uviedla, že oživenie bolo v posledných mesiacoch krehké a nemožno vylúčiť recesiu. Tiež zdvihla pre túto dekádu referenčnú cenu a to o 10 dolárov na $ 85 - $ 95 za barel, lebo niektorí členovia potrebujú vyššie ceny k tomu, aby mohli vyrovnať vyššie útraty na sociálne účely, ktoré najmä po arabskej jari dramaticky vzrástli.

Medzinárodná energetická agentúra, ktorá je známa tým, že vyvíja tlak na výrobcov, vo svojej správe varovala, že cena ropy by sa po roku 2015 mohla dostať nad svoje absolútne maximum na úrovni 147 dolárov za barel v prípade, že sa krajiny okolo Perzského zálivu rozhodnú obmedziť výdavky na výskum nových ložísk v prospech sociálnych výdavkov.

Cena ropy v eurách sa blíži svojmu vrcholu v roku 2011

Rast cien ropy v uplynulom týždni má na krehké ekonomické oživenie negatívny dopad. Barel ropy stojí, merané v eurách, len o päť percent menej, než stál v apríli, keď bola cena ropy na vrchole. Táto správa nie je vôbec priaznivá, pretože región čelí recesii a zároveň zvýšenému zimnému dopytu.

Ropa aj cez posilňujúci dolár šplhá vyššie v ústrety technickému cieľu na úrovni 100 dolárov za barel, pričom zľava proti cene ropy typu Brent sa zmenšuje, lebo líbyjská ropa sa na trh dostáva rýchlejšie, než sa čakalo. Týždenné údaje o výške amerických ropných zásob ukázali nečakane vysoký pokles, navyše údajný iránsky vývoj jadrových zbraní so sebou nesie riziko rastúceho geopolitického napätia.


Source: Bloomberg

Krátkodobo má cena podporu, ale opatrnosť je na mieste

Energetický trh je v situácii, kedy nás čaká zvýšený zimný dopyt spolu s geopolitickým napätím, čo na trhu spôsobilo situáciu zvanú Backwardation, čo znamená, že ropa s okamžitým dodaním je drahšia než tá s dodaním neskôr. Ropa WTI aj Brent majú potenciál k rastu o ďalších päť dolárov. Tieto úrovne nám ale nepripadajú fundamentálne podložené vďaka nášmu pozitívnemu výhľadu na dolár spolu s rastúcou neistotou ohľadom budúceho svetového rastu, čo so sebou nesie riziko poklesu, ako náhle napätie na trhu povolí.

Burzové obchodované produkty poskytujú cene zlata podporu

Nedávne rely na zlate, ktoré nedokázalo prekonať hranicu 1800 dolárov za uncu, je podporované obnoveným záujmom zo strany produktov obchodovaných na burze a zameraných na zlato (Exchange Trading Products - ETP). Celkové investície do zlata teraz podľa výpočtov Bloomberg od októbrového minima na úrovni 2310 ton pridali ďalších 66 ton, čo je len o 20 ton pod augustovým maximom. Investori do ETP majú všeobecne dlhší investičný horizont, pretože produkty nevyužívajú obchodovanie na úver, na rozdiel od futures, ktoré sú obľúbené medzi hedžovými fondmi.
Počas 15 percentuálnej korekcie, ktorá zlato zasiahla v septembri, sa investície do ETP znížili o 3,7 percenta. To znamená celkovú redukciu o 86 ton, čo nie je nič, čo by prinútilo investorov vystúpiť zo ziskových obchodov. Trh s ETP nám napovedá, že investori sa pripravujú na ďalší rast, pričom počas krátkej doby, kedy technickí obchodníci testovali silu podpory, došlo k otvoreniu nových dlhých pozícií. Sledujte konsolidáciu v pásme 1680 až 1802 dolárov, pričom smer prelomenia ukáže ďalší smer v rozsahu 100 dolárov.


Source: Bloomberg

Priemyselné kovy sú vďaka výhľadu dopytu pod tlakom

Vďaka rastúcim obavám z recesie poklesol Londýnsky index kovov o 3,5 percenta, pretože investori sa opäť sústredili na spomaľujúci dopyt, zvlášť keď Čína oznámila menší ako očakávaný prebytok obchodu. Keď už sme pri Číne, správa, že import medi bol najvyšší od mája 2010, mala na trh obmedzený vplyv, pretože sa má za to, že to bol primárne dôsledok nižšej ceny a potreby doplnenia zásob, ktoré sa cez leto nedoplnili.

Cena amerických obilniny vďaka konkurencii klesá

Cena obilnín minulý týždeň klesla, pretože vládna správa ukázala ďalšie uvoľnenie obáv z ponuky, ktorá na tento sektor vyvolávala tlak v predchádzajúcich mesiacoch. Posilňujúci dolár tiež vyvolal tlak na americký export vďaka konkurenčným cenám z Ruska a Ukrajiny a v prípade sójových bôbov tiež z Južnej Ameriky. Cena sójových bôbov klesla na mesačné minimum, pričom na úrovni októbrových minimálnych hodnôt našla podporu.

Rástla cena kukurice a to vďaka stenčujúcej sa ponuke v dôsledku nižších výnosov, rastúceho čínskeho dopytu a cien za energie, ktoré navyše podporuje produkcia etanolu. Panujú obavy, že nízke ceny môžu negatívne ovplyvniť stavy zásob, ktoré sa dostali pod tlak vďaka rastúcemu dopytu. Riziko poklesu spočíva vo veľkých špekulatívnych pozíciách na rast, ktoré držia hedžové fondy, spolu s rizikom na strane producentov, ktorí môžu vypredáva sklady, pretože čakali vyššie ceny.

Cena kakaa klesá

Cena kakaa klesla na 28 mesačné minimum vďaka predpovediam nižšieho rastu, najmä v Európe, ktorá je najväčším spotrebiteľom kakaa. Objednávky totiž v obavách z toho, že spotrebitelia začnú šetriť na luxusnom tovare ako je kakao, klesajú. Pokles dopytu prichádza vo chvíli, kedy ponuky od dvoch najväčších producentov Ghany a Pobrežia Slonoviny, zostávajú zdravé a aj úroda vyzerá dobre. Hedžové fondy špekulujú nad poklesom ceny kakaa od septembra, ale posledný pokles využili na uzamknutie ziskov.

  Ole Sloth Hansen

  stratég komoditných trhov Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:31