StoryEditor

Je ešte zlato bezpečným prístavom? (komentár)

10.10.2011, 14:30
Pred zverejnením americkej mesačnej zamestnanosti rástla na trhu ochota riskovať.

V Európe dve centrálne banky poskytli ďalšie stimuly a oficiálne miesta vykazujú zvýšenú ochotu podporovať bankový sektor.

Hoci sa sentiment mierne zlepšil, komoditné trhy naďalej ovplyvňuje averzia k riziku daná problémami na finančných trhoch a ekonomickým spomalením. Trhy teraz vyzerajú chytené medzi dvoma protichodnými skutočnosťami: nedávny výpredaj nebol po fundamentálnej stránke opodstatnený, ale ak sa dostaví recesia, spustí výpredaj horší ako v rokoch 2008 až 2009. Dolár sa po nedávnej rally ustálil, čo komoditám pomohlo stabilizovať sa. Navyše je potrebné vziať do úvahy, že hedžové fondy v uplynulých týždňoch znížili svoje dlhé expozície v komoditách na polovicu.

Index Reuters Jeffries CRB má za sebou prvýkrát po mesiaci týždenný rast. Silný návrat zažil predovšetkým energetický sektor. Potiahla ho nádej, že ekonomické stimuly znížia riziko recesie v USA. Priemyselné kovy si pripísali taktiež rast, najmä meď, ktorá od augusta spadla o tretinu.


Ropu podporil prepad amerických zásob

Dramatický výpredaj ropy počas uplynulých mesiacov prebehol napriek fundamentálnemu tlaku najmä na rope Brent, kde sa ešte nedostavilo očakávané spomalenie dopytu a zvýšenie líbyjskej produkcie. Cena ropy WTI dosiahla jednoročné minimum na cene 75 USD za barel. Potom nasledoval rast po nečakanom poklese stavu zásob a ropa sa obchoduje v 10 dolárovom pásme s rezistenciou na 85 USD. Americké zásoby v porovnaní s päťročným benchmarkom poklesli na najnižšie hodnoty od novembra 2008 a zásoby v Cushing, centrálnom sklade pre ropu NYMEX WTI, poklesli na 18 mesačné minimum. To podporuje konvergenciu spreadu, ako ukazuje graf nižšie.



Forwardová krivka ropy Brent naďalej oceňuje pokles ekonomického spomalenia a čo bude tiež limitovať v ďalších týždňoch priestor pre jej rast. Aktuálne je ocenený aj pokles ceny Brent pod 100 dolárov, čo by spôsobilo problémy pre niektorých členov OPECu a Rusko, ktoré požadujú vysoké ceny, aby si mohli vyrovnať rozpočty. Tiež to zvyšuje pravdepodobnosť, že Saudská Arábia prestane s nadmernou produkciou, aby tak ceny vyrovnala.

Zlato sa chová ako ostatné komodity – zatiaľ

Cena zlata sa ustálila v pásme 1685 ž 1585 dolárov a pokúša sa spamätať z nedávneho výpredaja. Je zaujímavé pozorovať, ako sa mení správanie zlata. Z bezpečného prístavu sa stáva komoditou, ktorá sa vyvíja v súlade s ostatnými rizikovými aktívami, ako je ropa alebo akcie. Fyzické nákupy na spodnej strane cenového rozpätia môžu zabrániť ďalším poklesom.

Tento návrat k "obyčajnému" aktívu pomohol ostatným kovom ako napríklad platine a striebru zlato prekonať. Platina sa obchoduje proti zlatu s diskontom v priemere 10 percent v porovnaní s prémiou vo výške 30 percent v uplynulých piatich rokoch. Vďaka tomuto masívnemu podhodnoteniu sa môžeme, ako náhle sa globálna ekonomická situácia zlepší, dočkať dlhej fázy rastu.



Investičný dopyt na zlate určujú prílivy investičných prostriedkov prostredníctvom fondov ETF a najmä futures kontraktov. Tento dopyt počas uplynulých mesiacov klesol o 500 na 2700 metrických ton. Rast ceny nad hranicu 1700 dolárov je obmedzený minimálne do tej doby, než sa vráti investičný dopyt a štatút bezpečného prístavu. Ďalším faktorom, ktorý by mohol spôsobiť rast ceny nad túto hranicu, by bol nečakaný a prudký pokles hodnoty dolára.

Inflácia v cenách potravín v septembri poľavila

Index cien potravín United Nations Food and Agriculture Food Price Index zahŕňa 55 komodít a v septembri dosahoval 225 bodov, oproti augustu poklesol o 2% a oproti februárovému maximu je nižší o 5,5%. Je však stále vyššie ako v septembri 2010, kedy jeho hodnota bola 195 bodov. Pokles viedol cukor (-3,8%), obilniny (-3,0%) a oleje (-2,3%).


Po prepade sa ceny obilnín stabilizovali

Cena CBOT decembrovej pšenice sa rýchlo otočila potom, čo pod hodnotou 6 dolárov za bušel, čo zodpovedá júlovému minimu, našla dopyt. Počas septembra utrpela cena 26,5 percentnú korekciu, trh sa sústredil miesto na problémy s ponukou na stranu dopytu, kde sa prejavili obavy zo silnejšieho dolára a nižšieho domáceho dopytu. Dlhé špekulatívne pozície boli výrazne znížené a reči o tom, že Číne bude chýbať 5 až 10 miliónov ton, pomohli tiež ceny stabilizovať.



12. októbra zverejní americké ministerstvo poľnohospodárstva report o stave svetovej ponuky a dopytu pre kukuricu, pšenicu, sójové bôby a bavlnu. Trh bude na túto správu vzhľadom na rozsah septembrových poklesov čakať.

   Ole Sloth Hansen

   stratég komoditných trhov Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:57