StoryEditor

Ceny komodít sú v ohrození (komoditný komentár)

23.11.2011, 10:37
Klesajúci záujem investorov o komodity by mohol signalizovať ďalší pokles cien a stagnujúca svetová ekonomika podporuje obavy z poklesu dopytu po prírodných materiáloch.

Nasledujúci graf zobrazuje pretrvávajúci záujem o komodity, alebo celkový počet bežiacich kontraktov na dodávku komodít, ktoré sleduje Standard & Poor´s GSCI index. Z grafu je zrejmé, že jeho hodnota už poklesla o takmer 14 percent oproti februáru, keď dosiahol svoje absolútne maximum na úrovni 8848 bežiacich kontraktov. Cenový index GSCI, indikátor 24 prírodných materiálov, poklesol ku dnešnému dňu oproti svojmu 32-mesačnému maximu z apríla 2011 o viac ako 15 %. Investori sa tak v poslednej dobe začali očividne vo väčšej miere zbavovať komodít, keďže vývoj boja s obrovským zadlžením väčšiny hospodársky vyspelých krajín im momentálne nedáva takmer žiadne optimistické sľuby budúceho hospodárskeho boomu. Podľa niektorých analytikov, by cenový index GSCI mohol do konca marca poklesnúť až na 550 bodov.

Hlad Číny po medi slabne

Cena medi vykazuje ďalší pokles po tom, ako predbežné údaje z Číny naznačili spomaľovanie rastu produkcie. To by znamenalo, že svet začne strácať zákazky od v súčasnosti najväčšieho spotrebiteľa tejto komodity. Index výroby v Číne poklesol tento mesiac z predchádzajúcej úrovne 51 bodov na 48 bodov. Hodnoty indexu nižšie ako 50 pritom indikujú kontrakciu. Cena medi poklesla za tento rok o 24 % oproti rekordnej cene z februára na úrovni 10190 USD za tonu. Cena aktuálneho kontraktu na dodávku o tri mesiace poklesla od začiatku novembra o takmer 7 %. Dnes sledujeme opätovný pokles o -0.05 % na 8624.676 USD za tonu.

Martin Cesnak, analytik forex.sk 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:39