StoryEditor

Nočná mora eurozóny sa stala realitou (komentár)

18.01.2012, 10:40
Piatok trinásteho nie je príliš pozitívny dátum a realita finančných trhov posledných dní dáva tomu za pravdu.

Nočná mora posledných mesiacov krajín eurozóny spolu s ECB (Európskou centrálnou bankou) dostala minulý piatok reálne kontúry. Viacerým krajinám donedávna „exkluzívneho zoskupenia“ eurozóny bol znížený rating.  Piatok trinásteho najväčšia svetová ratingová agentúra Standard&Poor’s (S&P) znížila rating, a to až deviatim krajinám eurozóny.  Tento krok sa bytostne dotkol i Slovenska, ktorému bol znížený rating o jeden stupeň pri dlhodobých záväzkoch na úroveň A so stabilným výhľadom.

Lesk a bieda eurozóny, resp. primárne jej meny – eura, stojí na krehkých pilieroch krajín ako Nemecko, Holandsko, Fínsko a Luxembursko, teda krajín s AAA ratingom. Pričom treba poznamenať, že iba Nemecko si udržalo AAA rating so stabilným výhľadom. AAA rating  stratili Francúzi a Rakúšania, čo sa dalo očakávať vzhľadom k prehlbujúcim sa problémom ich bankového sektora a verejných financií. Čo je však oveľa negatívnejšie v „euro-odpade“ sa okrem dlhodobo potápajúceho Grécka ocitlo i Portugalsko. Tesne nad zónou rizikového odpadového pásma a teda neinvestičného stupňa korčuľujú Taliansko, Írsko a Cyprus.

Ak si to zosumarizujeme, tak v podstate eurozóna je dnes (a nie je tomu tak iba dnes) iba Nemecko, nič viac a nič menej (Fínsko a Holandsko s negatívnym výhľadom ratingu, Luxembursko príliš malé). Krajiny ako Grécko, Portugalsko, Írsko, Taliansko sú mimo hry.  Stále príliš rizikové ostáva Španielsko, Belgicko, Rakúsko a Francúzsko (všetky krajiny s negatívnym výhľadom). Krajiny ako sú Slovinsko, Estónsko, Slovensko, Cyprus a Malta sú príliš malé na to, aby boli záchrancom eurozóny. Koláč sedemnástich kúskov sa zlial do samotného Nemecka.

S&P po piatkovom kroku v pondelok pritvrdila a podľa očakávania znížila rating i dočasnému záchrannému mechanizmu eurozóny s názvom EFSF (tzv. dočasný euroval). Jeho AAA rating je už podľa S&P minulosťou, čo by mohlo vytvárať tlaky na navŕšenie garančnej kapacity dočasného mechanizmu. Čo však znamená zníženie ratingov v praxi?  Krajiny eurozóny, aby zabezpečili reálnu úverovú kapacitu na 440 mld. eur navýšili garancie v mechanizme na 777 mld. eur. Pondelkový krok S&P však opäť vrátil úverovú kapacitu EFSF na úroveň 290 mld. eur, tak ako tomu bolo približne pred navyšovaním garancií. Napriek týmto skutočnostiam, by však ESM - permanentný euroval, tzv. trvalý euroval  (ktorý by mal byť platný od 1. júla tohto roku), ktorý na rozdiel od dočasného eurovalu pracuje s reálnymi vkladmi od krajín eurozóny nemal byť výraznejšie zasiahnutý krokom S&P.  EFSF sa týmto krokom S&P opätovne dostal na svoju štartovaciu čiaru ale očakávame, že do konca júnovej platnosti nebudú musieť krajiny navyšovať svoje garancie a jeho aktuálna kapacita bude dostatočná. Jedine kolaps Talianska by znamenal potrebu navyšovania, ale to by už na jeho naplnenie  nepristúpilo ani Nemecko, pretože stále platí rovnica „ak padne Rím padne euro“.

Ratingové agentúry pritvrdzujú svoj boj s fiškálnymi rizikami krajín eurozóny, primárne S&P. Podobný krok od Moody’s a Fitch nie je príliš pravdepodobný, keďže obe agentúry sú konzervatívnejšie. Kroky S&P sa dali očakávať po koncoročných vyhrážkach o radikálnom plošnom znižovaní ratingu krajín eurozóny. Práve predchádzajúce varovanie by malo výraznejšie tlmiť aktuálne negatívne znižovanie ratingov. I posledné aktivity krajín na finančnom trhu (v pondelok si požičiavali pokladničné poukážky Slovensko a Francúzsko) naznačujú, že trhy plne započítali predchádzajúce varovanie ratingovej agentúry do ceny. Výnosy a dopyt pri oboch aukciách pozitívne prekročili trhové očakávanie. Kľúčom pre budúcnosť eura je tak stále akceptovateľná úroveň haircutu gréckeho dlhu a zabránenie kolapsu Talianska a Španielska.

Slovensko tak môže po prvých dvoch tohtoročných aukciách rátať  s miernym nárastom nákladov na dlhovú službu, ale stále je táto cena akceptovateľná. Pred nami je obdobie nárastu nákladov na dlhovú správu, čo by malo viesť k výraznejšej konsolidácii verejných financií a štátnej správy.

  Valér Demjan

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 12:42