StoryEditor

Trh vyhral bitku, ale nie vojnu (analýza)

01.12.2011, 10:21
Centrálne banky kúpili finančnému sektoru čas, ktorý potrebuje na navýšenie kapitálu.

Americké akciové trhy skončili posledný obchodný deň v novembri masívnou rally: Dow Jones +4,24%, Nasdaq +4,17% a S&P500 +4,33%. Index Dow Jones zaznamenal najvýraznejší rast za posledných dva a pol roka, dôvodom včerajšieho rastu bola intervencia šiestich centrálnych bánk.

Viacej likvidity pre európske banky

Zníženie úrokovej miery na dolárových swapových operáciach do februára 2013 prakticky znamená, že sa do veľkej miery vyrieši problém európskych bánk s refinancovaním svojich dolárových pozícii a dlhov. Európske banky boli v problémoch kvôli odchodu US peňažných fondov a rastu obáv na medzibankovom trhu, ktoré spôsobili nedostatok dolárovej likvidity. Už v septembri BoE, SNB, ECB, Fed, BoJ a BoC pristúpili k novým dolárovým swapovým linkám, avšak vzhľadom na komplikovanie vývoja v eurozóne toto navýšenie likvidity trhy neuspokojilo, aj keď ich reakcia bola veľmi podobná tej včerajšej. Dodanie likvidity je ale len náplasťou, nie riešením a neznamená zastavenie pokračujúceho odchodu investorov z Európy a nie je to tiež riešením pre dlhovú krízu. Centrálne banky kúpili finančnému sektoru čas, ktorý potrebuje na zníženie svojej bilancie, alebo navýšenie kapitálu. "Finančný trh vyhral bitku, ale nie vojnu".

Americké makrodáta prekonali všetky očakávania

Výrazný rast na akciových trhoch podporili aj výborné makroekonomické výsledky z USA. ADP zmena zamestnanosti zaznamenala rast o 206 tis. pracovných miest, pričom trh očakával prírastok o 130 tis. miest. Rovnako aj index nákupných manažérov z Chicaga zaznamenal prekvapivý rast k 62,4 bodom oproti očakávaniam 58,5 bodov. Včerajšie makroekonomické výsledky a ich obrovská odchýlka od očakávaní trhu sa dá vysvetliť začiatkom výrazného oživenia US ekonomiky, alebo totálnym zlyhaním súčasných modelov, ktorými sa riadia analytici. Konjunkcia dobrých správ počas včerajšieho dňa úplne zatienila zníženie ratingu významných svetových bánk, zlyhanie ECB sterilizovať prebytočnú likviditu a absenciu kladného výsledku z Ecofinu.

Ecofail

Nezodpovedné štáty eurozóny čakajú automatické sankcie a štáty sa budú musieť vzdať časti fiškálnej suverenity v prospech Bruselu. Je toto fiškálna únia? Nie, ani zďaleka. Áno, Brusel bude nútiť krajiny, aby mali vyrovnané rozpočty, ale o vyrovnaní obrovských nerovnováh sa vôbec nehovorí. Práve šetrením a privatizáciou verejného sektora má vzniknúť nová, lepšia eurozóna. Privatizácia v niektorých krajinách je určite krokom k vyriešeniu niektorých problémov, máme však obavu o to, kto bude privatizovať. O grécke, portugalské, talianske a španielske spoločnosti majú obrovský záujem Nemci a Francúzi. V prípade masívneho šetrenia vyhrá ekonomický a politický boj ten s najväčšími rezervami a ekonomikou. Kto bude víťazom a kto porazeným? Ak sa domnievame, že bezhlavé šetrenie a odovzdanie kľúčových odvetví danej krajine do rúk zahraničných investorov je to najlepšie pre danú krajinu, sme idealisti (strata kontroly nad ekonomikou je problémom, prečo si potom USA chráni svoj trh?). Jasným víťazom bude opäť Nemecko, aj keď dôjde k poklesu nemeckého exportu do šetriacich krajín, privatizácia a ovládnutie trhov jednotlivých štátov je dostatočná odmena. Nezabúdajme aj na návrh Nemecka o ECB, v ktorej by boli rozdelené hlasy podľa ekonomickej sily krajiny.  Ak chcú krajiny PIIGS  a aj Slovensko skutočne hlbšiu integráciu, musia trvať na fiškálnej únii s centrálnym prerozdeľovaním, inak bude mať Nemecko a iné krajiny stredu v hrsti celú eurozónu.
 

Čierne mraky nad Čínou

Výsledky čínskeho PMI nemôžu nechať investorov pokojných aj po včerajšej rally. Očakávania čínskych podnikov klesajú a tie sa môžu materializovať do spomalenia čínskej a ázijskej ekonomiky. Čína je motorom svetového rastu a až 30% rastu globálneho HDP vytvára čínsky drak. Výsledok je najhorší od marca 2009 a je preto sa dobré pýtať, čo sa stane, ak Čína spomalí svoj rast napríklad pod 7%? Samozrejme, že nedávny krok PBOC a intervencia centrálnych bánk bude znamenať rast cien aktív, ale ten môže byť len dočasný a môže zhoršiť súčasné nerovnováhy v globálnej ekonomike. Súčasná globálna ekonomika "potrebuje rast čínskeho draka", bez neho by sa odkryli masívne bubliny nie len v Číne, ale aj iných ázijských krajinách a európska kríza by mohla dostať až na druhú koľaj. 

Dnešný výhľad

Dnes očakávame z USA okrem pravidelných nových žiadostí o podporu nezamestnanosti aj index nákupných manažérov výrobného sektora. Čínske dáta sklamali, avšak investori dnes budú pozorne sledovať, či aj dnešné dáta rovnako pozitívne prekvapia ako tie z včerajška. V prípade lepších výsledkov očakávam test 200 MA na úrovni 1265 bodov a v prípade prelomenia rast k 1277 bodom. Naopak, negatívne výsledky a ďalší výrazný rast na výnosoch európskych dlhopisoch by mohol viesť ku korekcii na úroveň 1226 bodov, kde je 20 MA. Dnešný výhľad je býčí a očakávam test 200 MA.

  Peter Greguš

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 12:48