StoryEditor

Centrálne banky poslali trhy nahor (komoditný komentár)

06.12.2011, 10:04
Finančné trhy vrátane komodít reagovali na spoločné úsilie centrálnych bánk, ako do systému dostať likviditu a dôveru, pozitívne.

Päť najväčších centrálnych bánk oznámilo koordinované zníženie úrokových sadzieb na dolárových swapoch, čo by malo pomôcť tokom likvidity medzi medzinárodnými bankami. Čínska centrálna banka zároveň prekvapivo znížila domácim bankám povinné rezervy, pretože výrobná aktivita prvýkrát po takmer troch rokoch klesla. Vďaka tomu sústredí Čína pozornosť opäť na ekonomický rast, táto druhá najväčšia ekonomika sveta totiž spomaľuje oveľa viac, než sa v predchádzajúcich mesiacoch predpokladalo.



Index CRB počas novembra stratil len 0,4 percenta a od začiatku roka odpisuje 5,6 percenta. Dlhová kríza stále nie je po kontrolou a dolár za minulý mesiac posilnil voči košu mien o 1,4 percenta, čo komoditám berie časť pomoci. Hviezdou bola ropa WTI, ktorá znížila cenový rozdiel oproti rope Brent a celkovo ju podporuje vyšší zimný dopyt a geopolitická situácia v Iráne. Najhoršie dopadli poľnohospodárske komodity, patrí im sedem z posledných desiatich pozícií.

Cena medi sa rýchlo vymanila z prepredaného stavu a väčšina ostatných komodít ju nasledovala, podporená aj chvíľkovým zdaním oslabujúceho dolára. Americká ekonomika sa naďalej odpútava od ostatných svetových ekonomík, pričom dáta naďalej pozitívne prekvapujú, čím znižujú riziko recesie v najväčšej ekonomike sveta. Recesia v Európe a spomaľovanie rozvojových krajín pravdepodobne nezabránia svetovej ekonomike, aby počas nasledujúcich 3 až 6 mesiacov naďalej spomaľovala, čo znamená, že sa komoditám v tomto prostredí nebude dariť.

Je dôležité poznamenať, že toto nie je pre Eurozónu bod zvratu a pretože situácia si vyžaduje oveľa silnejší liek, politici musia nájsť spoločnú reč podobne ako centrálne banky, pretože len oni musia dodať potrebnú liečbu, nech ňou bude čokoľvek. Sťažené podmienky na trhu aj ťažké obchodovanie bude naďalej pretrvávať, pričom dĺžka súčasného obdobia zvýšenej volatility bola prekonaná len dvakrát počas 30. rokov minulého storočia.

Riziko, že trh budú do konca roka najviac ovplyvňovať médiá, naďalej trvá

Akcia centrálnych bánk spustila na akciových trhoch rely, ale dlhopisovým trhom sa nepodarilo prilákať kupcov a najmä talianske dlhopisy zostávajú na dlhodobo neudržateľných úrovniach. Na druhej strane nemecké jednoročné dlhopisy nesú záporný úrok, pretože mnoho investorov sa teraz sústredí na to, aby peniaze nestratili, miesto aby ich na trhoch zarábali. S koncom roka likvidita ubúda a trhy sa budú stále viac riadiť novinovými titulkami a krátkodobí obchodníci sa budú snažiť ochrániť dosiahnuté zisky alebo obmedziť straty.

Dlhé špekulatívne pozície sú najmenšie od júla 2009

Hedžové fondy aj ďalší veľkí investori pokračovali počas novembra v znižovaní investícií do komodít. Posledné dáta z CFTC (komisia pre obchodovanie komoditných futures) ukázala, že k zníženiu došlo u 25 komodít o 19 percent na 770 000 lotov, čo je najnižšia úroveň od júla 2009 a výrazne pod nedávnym maximom 2 miliónov kontraktov vo februári. Nominálne investície počas uplynulého týždňa poklesli o 12 miliárd dolárov na 76 miliárd.



Je dobré tieto dáta sledovať ako indikátor obratu. Dobrým príkladom bola minulý týždeň meď, ktorá počas jediného dňa vytvorila intradenné minimu a maximum s rozpätím 10 percent. Podľa CFTC investori strojnásobili vďaka zhoršujúcemu sa výhľadu krátke pozície. Vďaka tomu bola meď citlivá na správy a tak vďaka postupu centrálnych bánk došlo k masívnej rely a zatváraniu krátkych pozícií.

Potlačený dopyt odštartoval zlatú horúčku

Po pokojnom obchodovaní v minulom týždni reagovali obchodníci so zlatom na vyhlásenie centrálnych bánk pomerne výrazne. Rast nad 1750 USD bol najsilnejší za dva týždne, bol podporený vysokým objemom obchodov a môže naznačovať, že zatiaľ čo mnohí čakali rozsiahlejšiu korekciu, nechcú na druhú stanu prepásť možnosť rastu. Zlato je v prípade negatívneho ekonomického výhľadu stále vnímané ako jedna z najbezpečnejších a najviac defenzívnych investícií v rámci komodít. Čakáme, že dolár nájde podporu a opäť posilní, čo bude hlavným katalyzátorom pre rast zlata v prípade, že kríza nebude eskalovať.

Ropa medzi dvoma kameňmi

Cena ropy minulý týždeň testovala rezistenciu na 95 dolároch v prípade WTI a na 105 dolároch v prípade ropy Brent. Trh sa teraz zmieta medzi dvoma výhľadmi: zhoršený ekonomický výhľad a návrat líbyjskej ropy na trh proti zvýšenému zimnému dopytu a geopolitickému riziku. Nezhody medzi západnými vládami a Iránom, druhým najväčším členom OPECu, pokračujú a Británia na útok odpovedala uzavretím ambasády. Geopolitická prirážka na rope môže činiť až 5 dolárov a bude naďalej pretrvávať, pričom môže aj rásť. Zdá sa, že aj naďalej sa ropa WTI bude obchodovať v pásme 95 až 105 dolárov a Brent v pásme 105 až 115 dolárov.

Trhy s obilninami sú chytené v zostupnej psychologickej špirále

Obilniny stratili najviac, kukurica - do tejto chvíle miláčik obilných trhov - stratila 22 percent. Celkové dlhé pozície na CBOT tvoria v obilninách len 69 500 kontraktov, pričom vo februári to bolo 800 000 kontraktov, pretože vtedy dosiahli obavy o tohtoročnú úrodu vrchol. Krátke pozície v sójových bôboch, mäse a oleji rástli už druhý týždeň v rade a dosiahli -45 000 kontraktov.

Výrazné zníženie investícií odštartovalo v uplynulých mesiacoch vyššie ako očakávané letné produkcie, navyše americkí producenti sa dostali pod tlak vďaka silnejšiemu doláru, ktorý ohrozuje ich konkurencieschopnosť na globálnych trhoch. Cena kukurice a obzvlášť sójových bôbov by mala nájsť podporu, pretože Čína vykazuje rastúci dopyt po krmivách, ktoré navyše povedie k doplneniu skladov. Vďaka vysokým cenám je ponuka posledných rokov veľká, čo by malo aj v ďalšom roku zabezpečiť dostatok výsevu, ale fenomén počasia La Nina môže výhľad ľahko zmeniť.

  Ole Sloth Hansen

  analytik Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:56