StoryEditor

Kanadský dolár je bezpečný prístav investorov (menový komentár)

07.12.2011, 16:29
Kanadský dolár posilňuje vďaka špekuláciám, že domáca aj US ekonomika vyťažia z prebiehajúcej dlhovej krízy v eurozóne, samozrejme v prípade, že cena ropy zostane nad úrovňou 100 dolárov za barel.

So ziskom 2.6 % bola kanadská mena štvrtou v poradí, čo sa týka miery posilnenia voči euru, predbehli ju len americký dolár, yen a britská libra. Výnos kanadských dlhopisov sa veľmi nemenil, čo pasuje menu do pozície útočiska. Výhodou kanadského dolára je podľa Henrika Gullberga, menového stratéga Deutsche Bank v Londýne, „veľmi silný nočný ťah“. Navyše sa celkom darí rope, čo podporuje rast ropných exportérov, ako je Kanada.



Na grafe môžeme vidieť, že teória o útočisku nie je vôbec prehnaná. Od konca júla, kedy sa v USA nevedeli dohodnúť na rozpočte a v Európe sa vyhrotila dlhová kríza takmer do podoby, ako ju poznáme teraz, kanadský dolár sa dostal do up-trendu a dodnes vzrástol o +7.5 %, pričom koncom septembra dosiahol úroveň rastu na hodnote takmer 13 %. V súčasnosti sa nachádza na spodku trendového kanála a pre jeho ďalší vývoj bude smerodajné štvrtkové zasadanie ECB a piatkové zasadanie EÚ a taktiež vývoj ceny ropy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 07:21