StoryEditor

Koniec týždňa bohatý na dôležité rozhodnutia (komentár)

12.12.2011, 09:15
Akciové trhy reagovali veľmi pozitívne na závery zo summitu, ktorý sa konal v Bruseli a dokázali tak vymazať straty z predchádzajúcich dní.

Summit aj podľa politikov aj investorov naplnil očakávania, tie spočívali hlavne v nastavení prísnejších fiškálnych pravidiel, automatických sankciách za prekročenie deficitu a nedodržiavaní podmienok. Taktiež by podľa rokovaní mal vzniknúť záchranný mechanizmus ESM. Trhy dočasne upokojil aj prísľub krajín eurozóny poskytnúť pôžičku Medzinárodnému menovému fondu vo výške 200 mld. eur.  K piatkovej nákupnej horúčke prispela aj správa o údajnom vytvorení nového fondu zo strany Číny, ktorý by mal zabezpečovať agresívnejšie investície v Európe a špekuluje sa o tom, že by fond mohol poskytnúť finančné prostriedky zadlženým krajinám eurozóny. 

Piatok,  9. 12. 2011, sa pre Chorvátsko stal jeden z dôležitých dátumov ich histórie, keď podpísalo v Bruseli zmluvu o vstupe do Európskej únie po tom, čo splnilo všetky podmienky prijatia. Pokiaľ Chorváti v referende schvália pričlenenie a taktiež to ratifikujú všetky členské štáty únie, v júli v roku 2013 sa Chorvátsko stane 28. členom EÚ.

Najväčší európsky index Euro Stoxx 600 vďaka piatkovému nárastu eliminoval negatívny vývoj uplynulého týždňa a uzavrel tak na pondelkovej otváracej hodnote 240.5 bodu. Aj napriek tomu, že agentúra Moody´s znížila rating o jeden stupeň trom najväčším francúzskym bankám, BNP Paribas (Aa3), Credit Agricole (Aa3) a Societe Generale (A1) finančný sektor si pripísal viac ako 2 % a stal sa víťazom v rámci celého indexu Euro Stoxx 600. Dôvodom zníženia ratingu bol zhoršujúci sa prístup k dolárovej likvidite a zhoršujúce sa ekonomické vyhliadky v Európe.

Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň po troch klesajúcich dňoch v zisku: FTSE 100 +0.83 %, CAC 40 +2.43 % a DAX +1.91 %.

Euro si po skončenom summite dokázalo polepšiť o 0,3 % a posledný obchod bol na hodnote 1,3386 EUR/USD. Ropa WTI si pripísala +1,52 % a uzavrela tak tesne pod psychologickou úrovňou 100 dolárov za barel (99,81 USD). Zlato vzrástlo len mierne, a to o 0,19 % na 1711,6 USD za trójsku uncu, čo predstavuje podpornú úroveň 50 dňového kĺzavého priemeru.
 
K pozitívnym správam z Európy sa pridali aj lepšie makrodáta v USA, keď boli zverejnené údaje o spotrebiteľskej dôvere. Index dôvery vzrástol na 67,7 bodu, pričom sa očakával rast len o 1,7 bodu z pôvodných 64,1 bodov. Tento ukazovateľ je ostro sledovaný, pretože z neho analytici čerpajú vo svojich prognózach o budúcich spotrebiteľských výdajoch, tie totiž predstavujú viac ako 60 % HDP USA. 

Americké indexy potešili investorov a uzavreli nasledovne: Dow Jones +1.55 %, S&P 500 +1.69 % a Nasdaq +1.94 %.


Juraj Spodniak, analytik Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 16:25