StoryEditor

Obavy sú na každom kroku (komoditný komentár)

22.08.2011, 14:17
Nekonečné dni trval trhom návrat hore, aby potom koktail zlých správ spolu so zničujúcimi výrokmi politikov zmazal nárasty, ktoré sa vďaka odvahe podarili vybudovať.

To spôsobilo pád cien akcií i niektorých komodít, pričom výnosy na vládnych dlhopisoch dosiahli nové minimá a zlato pokračovalo rastom na nové rekordy. V tomto týždni sa bude trh zameriavať na výročné stretnutie centrálnych bankárov, pretože vlani táto udalosť spôsobila na komoditách mesiac trvajúce rally.

Index podporili necyklické komodity

Index Reuters Jefferies zakončil celý týždeň takmer bezo zmeny, pretože poklesy energetických komodít a priemyselných kovov boli vyvážené rastom poľnohospodárskych komodít a vzácnych kovov. Od začiatku roka si najlepšie vedú (nijako prekvapivo) zlato a striebro, nasleduje kukurica podporená vývojom počasia.

Výročie QE2 sa blíži

Ako sa blížime k výročnému stretnutiu centrálnych bankárov v Jakson Hole, ktoré sa koná 25.-27. augusta, bude sa pozornosť upínať na to, čo povie šéf FEDu, Ben Bernanke. Vlani toto stretnutie využil na to, aby oznámil druhé kolo kvantitatívneho uvoľňovania, ktoré spustilo na komoditách a ďalších aktívach mesiac trvajúce rally. Vzhľadom na to, že inflácia rastie, jeho možnosti budú tentoraz obmedzené, ale trh bude rovnako tak ako tak čakať na náznak, kam americká monetárna politika smeruje.

Výnosy na dlhopisoch rozprávajú zúfalý príbeh

Akciové trhy padajú a výnosy na vládnych dlhopisoch sa po zverejnení slabších než očakávaných dát z výroby a nezamestnanosti pozreli na minimá, ktoré nezažili po niekoľko desaťročí. V Európe došlo po slabých údajoch spolu s rastúcimi obavami o zdravie niektorých bánk k nárastu negatívneho sentimentu a úteku do štátnych dlhopisov.

Zlato prekonalo rok 2010

Počas uplynulého týždňa sa finančné trhy pokúsili o stabilizáciu a k výpredaju došlo na švajčiarskom franku po tom, čo Švajčiarska centrálna banka znížila úrokovú sadzbu na depozitoch pod nulu. Miesto presunu do rizikovejších aktív sa investori presunuli do zlata ktoré za minulý týždeň posilnilo o 7% a za rok si pripísalo plus 31%, prekonalo aj nárast z roku 2010, ktorý predstavoval 26%.

Rovnako ako sa hranice 50 dolárov stala v prípade striebra v predchádzajúcich mesiacoch magnetom pre špekulantov, teraz môžeme v prípade zlata za takú hranicu považovať 2000 dolárov. Sila rastu sa však zvýšila rovnako ako pravdepodobnosť, že príde k ďalšiemu navýšeniu záloh pre obchodovanie s futures. Či to negatívne ovplyvní silu rastu, to ešte len uvidíme, ale ako cena ďalej rastie, rastie aj riziko výrazné korekcie.

Ropa

Rope sa minulý týždeň podarilo zmazať časť strát z augustového výpredaja, potom sa vrátila nechuť riskovať a WTI stratila sedem dolárov a ropa Brent päť dolárov. Rope Brent sa celkovo darí lepšie ako WTI a spread medzi oboma cenami sa rozšíril na nový rekord vo výške 26 dolárov. Tento rozdiel odráža prerušenia dodávok zo Severného mora a z Afriky a tiež obavy, že ekonomické spomalenie postihne predovšetkým rozvinuté ekonomiky.

Ropa Brent sa počas posledných piatich mesiacov obchodovala v pásme o šírke 22 dolárov a vďaka obavám zo spomalenia rastu sa dá v najbližších týždňoch čakať obchodovanie na spodnej strane tohto rozpätia. Podpora je na 98 dolároch, rezistencia na 111. K súčasnému spomaleniu prispeli vysoké ceny ropy a súčasné nižšie ceny by mohlo zabrániť niektorým krajinám spadnúť do dvojitej recesie. To by malo odstrániť aj problémy na strane dopytu a do budúcna to znamená, že rastúce ceny nemožno vylúčiť. Krátkodobo sa ale investori budú správať ako na akciových trhoch, dá sa teda čakať, že cena ropy bude pod tlakom.

Ruské pšenica je dostatok

Cena európskej pšenice zostala v pásme aj cez tlaky z amerických búrz, kde sa obchoduje vysoko kvalitná jarná úroda. Tlaky na rast pomohli zmierniť aj správy z Ruska, tamojšia úroda bude o 90 miliónov ton vyššia ako sa očakávalo. Kým vlani krajinu postihlo sucho, ktoré zničilo časť úrody a vyústilo až v zákaz exportu, tento rok sa Rusko snaží získať opäť trhový podiel na svetových trhoch. Má nižšie ceny než americká pšenica a s prebytkom vo výške 30 miliónov ton má na trhoch rozhodne čo predávať.

  Ole Sloth Hansen

  stratég komoditných trhov Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:30