StoryEditor

Nemecký zázrak sa končí (komentár)

11.01.2012, 15:24
Nemecko v roku 2010 zaznamenalo rast HDP na úrovni 3,6%, k čomu pomohlo aj Euro.

Hlavné US akciové indexy zaznamenali počas včerajšieho obchodného dňa rast: Dow Jones +0,56%, Nasdaq +0,97% a S&P500 +0,89%. Dôvodom včerajšieho rastu na najvyššie úrovne od augusta 2011 boli lepšie výsledky obchodnej bilancie z Číny a dobre prijaté hospodárske výsledky spoločnosti Alcoa akciovým trhom.

Nemecký zázrak

Nemecko v roku 2010 zaznamenalo rast HDP na úrovni 3,6%, k čomu pomohla aj spoločná mena Euro. Nemecká politika mzdovej deflácie a zameranie sa výhradne na export priniesla ovocie v podobe rastu HDP a rýchleho obnovenia priemyselnej produkcie. Je dobre známym faktom, že Nemci použili kapitál z tohto rastu na pôžičky pre svojich chudobnejších susedov v menovej únii. Nemecký exportný zázrak by nebol možný bez masívneho zadlžovania južných krajín a krajina by nemohla zaznamenať takú expanziu. Nemecko dnes stojí pred problémom, tým je nutná rozpočtovo reštriktívna politika južných susedov, ktorá sa už začína odrážať na nemeckej priemyselnej produkcii. 


Minulý rok zaznamenala nemecká ekonomika rast o 3,0% a darilo sa opäť aj exportu, avšak 4Q naznačuje problémy na obzore. V 4Q dosiahla nemecká ekonomika kontrakciu o 0,5%, dôvodom je pokles exportu v rámci eurozóny. Samozrejme v tomto roku môže situáciu zachrániť nemecký spotrebiteľ, avšak to je skôr nepravdepodobné. Nemci podobne ako Slováci sú konzervatívni a je nepravdepodobné, že by zachránili stagnujúcu ekonomiku masívnym zadlžovaním a nadmernou spotrebou. Nemecko je závislé od eura a pokiaľ to bude možné, bude sa snažiť udržať menovú úniu nažive.

Trh s PC bude v 4Q 2011 v kontrakcii

Microsoft včera varoval pred následkami thajský záplav na 4Q v sektore osobných počítačov. Predaj osobných počítačov v 4Q by mal klesnúť o 1% až 3%. Pôvodne sa v 4Q očakával rast na úrovni 5%, avšak prieskum IDC naznačuje opak. Práve preto by sa mohol stať , že  výsledky spoločností ako Microsoft, Dell a Hewlett Packard budú za 4Q veľmi zlé. Naopak, z tohto výpadku by mohli profitovať tablety a smartphony, ktorých predaj dosahuje nové maximá. V 4Q by mal tento trh expandovať o 15% a preto sa technologické spoločnosti začínajú zameriavať práve týmto smerom. Rok 2012 by mal niesť v znamení úpadku trhu s PC, ktorý sa môže ešte zintenzívniť aj vďaka cloud computingu a tabletom.
Nezabúdajme avšak na výrok banky Goldman Sachs, ktorá uviedla začiatkom 90. rokov (1994), že "trh s PC je mŕtvy". Túto domnienku zopakovala aj v roku 2011, proti tomu sa postavil Michael Dell. Ten uviedol, že v krajinách EM je ešte obrovský priestor pre rast tohto trhu. Trh PC pravdepodobne v tomto roku prejde zmenou, či sa však bude jednať o "renesanciu" alebo úpadok, sa čoskoro dozvieme.

Optimizmus malých podnikov rastie

Optimizmus malých podnikov v USA za začína zlepšovať, po zlepšení situácie v ekonomike. Posledné dáta indexu naznačujú návrat takmer k úrovniam pred japonským zemetrasením/cunami/nukleárnou krízou, problémami s dlhovým stropom a európskou dlhovou krízou. Jeden z najväčších problémom súčasnej US ekonomiky je slabý predaj a až potom nasledujú politici. Malé spoločnosti sú optimistické a v tomto roku očakávajú rast zásob o 2% a rast predaja o 5%. Realita je však iná, väčšina spoločností oznámila prepad predaja o 7%. Malé spoločnosti však veria v obrat, ich očakávania nemusia byť prehnané vzhľadom na rast spotrebiteľských úverov v USA. Sentiment malých spoločností je dôležitý hlavne kvôli tomu, že vytvárajú väčšinu nových pracovných miest  výrazne sa podieľajú na HDP.


 

Dnešný výhľad

Dnes z USA očakávame béžovú knihu Fedu, ktorá by mohla poukázať na mierne zlepšenie. Index S&P500 by dnes bude pravdepodobne reagovať na vyhlásenia Merkelovej a Draghiho, ktorý plánujú na najbližšom summite rokovať nie len o Grécku, fiškálnej únii, ale aj stimulácii EU ekonomiky. Nemecko rovnako prisľúbilo, že navýši splátky do ESM v tomto roku. Index S&P500 včera testoval úroveň 1294 bodov a dnes v prípade pokračovania sentimentu je možný rast k psychologickej hranici na 1300 bodoch. Je prerazením by sa vytvoril priestor rastu k 1317/1320 bodom. Suport je na 1282/1284 bodoch a v prípade prelomenia je možný pokles k 1276 bodom.

  Peter Greguš

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 22:51