StoryEditor

Cena kávy rastie kvôli daždivému počasiu (komentár)

05.12.2011, 12:44
Cena kávy vzrástla na takmer 7-týždňové maximum, po obavách investorov, že silné dažde vo Vietname môžu ohroziť odrodu.


Výrazná kumulácia ziskov, ktorá trvala 9 dní vyvrcholila v piatok, keď metrická tona kávy robusta s dodaním v januári sa obchodovala nad 2000 USD. Aktuálne po miernej korekcii si komodita pridáva +1.38 % a obchoduje sa za 1982 USD/m.t. Za enormným rastom ceny komodity stoja dlhotrvajúce zrážky, ktoré pre najrozsiahlejšiu oblasť Vietnamu, v rámci ktorej sa káva pestuje, meteorológovia na najbližších 10 dní predpovedajú ďalšie dažde, ktoré komplikujú zber a sušenie kávy.



Podľa správ sa už niektorí klienti sťažovali kvôli zdĺhavému vybavovaniu objednávok a nedostatočnému doplňovaniu skladových zásob. Niekoľkotýždňové poklesy v zásobách a spomalenie tempa zberu sa už premietli aj do údajov exportu vo Vietname, kde v novembri podľa národného štatistického úradu, export kávy z krajiny klesol o 28 % oproti novembru predchádzajúceho roka. Podobne sa vyvíja aj cena arabicy s dodaním v marci, ktorá rastie o 1.2 % na 2322 USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 09:53