StoryEditor

Euro si drží svoje zisky (menový komentár)

10.01.2012, 11:37
Ázijská seansa bola pre meny pomerne pokojná, EUR si dokázalo udržať zisky zo včerajška.

Jednou z najúspešnejších mien bol AUD potom, čo sa schválené stavebné povolenia v novembri spamätali z prepadu o revidovaných 10% v predchádzajúcom mesiaci. Schválené povolenia vzrástli medzimesačne o 8,4% a v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka zaznamenali nižší pokles ako odhadovaných 18,9%, pretože nižšie hypotekárne sadzby po znížení základnej úrokovej sadzby zo strany Reserve Bank of Australia pomohli zlepšiť sentiment kupujúcich. (Pripomeňme, že predaj nových domov HIA, ako sme písali včera, stúpli v rovnakom období medzimesačne o 6,8%, zdá sa teda, že trh s bývaním našiel určitú oporu.)

Britské makrodáta boli trochu zmiešané. Tržby v porovnateľných obchodoch BRC vykázali v decembri solídny objem vianočných nákupov. Tržby vzrástli medziročne o 2,2%, čo je o dosť viac než očakávaných 0,4%. Predstavuje to silný odraz zo žalostných novembrových -1,6% a najrýchlejší tempo rastu od vlaňajšieho apríla. Vzhľadom na nepriaznivé počasie v decembri 2010 môžu tieto čísla vyzerať lepšie, než aké v skutočnosti sú, a maloobchodníci údajne počas vianočného obdobia ponúkali obrovské zľavy. Je to však vítané plus po rade nedávnych sklamaní.

Rovnaký sentiment bolo tiež možné sledovať pri zverejnení údajov o cenách domov RICS, ktoré ukázali, že ceny domov klesali v decembri najpomalším tempom za posledné tri mesiace, pretože dopyt vykázal mierny vzostup. RICS však uvádza, že výhľad trhu s bývaním zostáva pre nadchádzajúce mesiace pochmúrny a bez priestoru pre výrazný rast, pretože svoju daň si vyžiada pokračujúca neistota ohľadom vývoja britskej ekonomiky a situácie v eurozóne.
Rovnaká nálada sa však neodráža v prieskume Britskej obchodnej komory (BCC) za 4. štvrťrok, ktorý ukázal prepad domácich tržieb a objednávok v spracovateľskom sektore a objednávok v sektore služieb na najnižšiu úroveň od roku 2009. Komora poznamenala, že britská ekonomika v 4. štvrťroku 2011 stagnovala a v 1. štvrťroku 2012 ju s vysokou pravdepodobnosťou čaká prepad. Bank of England by sa mala mať na pozore.

Trhy si museli počkať na zverejnenie decembrových makrodát z Číny, ktoré poukázali na prudký rast prebytku obchodnej bilancie v dôsledku značného poklesu dovozu. Rast dovozu predstavoval medziročne úbohých 11,8%, teda hlboko pod predpokladaných 18,0% a pod 22,1% z predchádzajúceho mesiaca. Rast exportu naopak svojimi +13,4% naplnil konsenzuálne predpovede, a zvýšil tak prebytok obchodnej bilancie z 14,53 miliardy USD na 16,52 miliardy USD. Na všeobecné prekvapenie si AUD aj napriek slabému importu podržal svoje denné zisky.

Včera sme zaznamenali relatívne pokojnú seansu, keď si euro dokázalo nájsť istú podporu nad osemnásťmesačnými minimami. Z Nemecka prišli zmiešané dáta - novembrová obchodná bilancia vykazovala silné čísla (s rastúcim prebytkom 16,2 miliardy EUR oproti revidovaným 11,5 miliardy EUR), čo sa však neodrazilo na údajoch o priemyselnej výrobe, ktoré naopak vykázali medzimesačný prepad o 0, 6% po vzostupe o 0,8% v predchádzajúcom mesiaci. Vrcholná schôdzka Merkelová-Sarkozy nepriniesla trhom žiadny nový záchytný bod. CHF s prehľadom ustál rezignáciu šéfa Swiss National Bank P. Hildebranda len s drobným zakopnutím páru EURCHF smerom dole, ale opraty prechodne už prevzal T. Jordan, takže vplyv na oficiálnu politiku je zanedbateľný; dolná hranica 1,20 zostáva nedotknutá a nepokorená.

Kalendár severoamerických makrodát bol včera takmer prázdny, ale večerné údaje o spotrebiteľských úveroch v USA naznačujú, že banky zmierňujú podmienky pre poskytovanie úverov a vracajú sa do akéhosi normálu, pretože celkový objem úverov vyskočil z predchádzajúcich 6,02 miliardy USD na 20,37 miliardy USD, čo predstavuje najvyšší skokový nárast za poslednú dekádu. Iné ako revolvingové úvery (teda mimo kreditnej karty) vzrástli o nepredstaviteľných 14,8 miliardy USD. Wall Street zaznamenal v priebehu dňa mierne zisky, keď DJIA si pripísal 0,27%, S & P +0,23% a Nasdaq +0,09%. Alcoa ako prvá spoločnosť z koša indexu DJIA zverejnila svoje hospodárske výsledky za 4. štvrťrok, ktoré síce prekonali prognózy, nízke ceny hliníka ju však aj tak po uzatvorení trhov ponechali v strate.

  Andrew Robinson

  analytik Saxo Bank
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 11:58