StoryEditor

Politici potrebujú plán B (menový komentár)

02.12.2011, 12:42
Ak by sa porovnávali náklady na rozpad a záchranu únie, politikom by sa ľahšie rozhodovalo.

Obchodovanie na forexovom trhu bolo včera pomerne pokojné a ani dobré španielska a francúzske aukcie nedokázali spôsobiť výraznejšie pohyby. Rast totiž limitovali slabé výsledky PMI z Číny ako aj vyjadrenia tajomníka fínskeho ministra financií, že aj keď krajina chce zotrvať v eurozóne, ministerstvo urobilo predbežné kalkulácie a analýzy dopady niektorých scenárov. Na otázku, či je jedným z týchto scenárov aj rozpad eurozóny neodpovedal. Ak by ale boli vypracované oficiálne štúdie, ktoré by porovnávali náklady na rozpad a naopak záchranu únie, určite by sa politikom ľahšie rozhodovalo a možno by získali aj podporu verejnosti pre kroky, ktoré teraz robia.

Hlavný vinník: FED

Domácnosti totiž nemajú podporu v politikov, ktorí v podstate na ľudí vôbec nemyslia. Ako sa má napríklad na politikov pozerať priemerný Brit ak reálne príjmy jeho domácností budú v roku 2015 nižšie než v roku 2002? To sa nedá nazvať inak ako stratená dekáda. Známy pesimista Albert Edwards z banky Societe Generale ale našiel iného vinníka, nie politikov a banky.

Occupy Federal Reserve

Za nadmerným rastom dlhov domácností v UK a US nie je nikto iný, ako centrálne banky, konkrétne FED a BoE. Politikou nízkych úrokových sadzieb centrálne banky dovolili strednej vrstve odvrátiť pozornosť z redistributívnej politiky rastu majetku 1% bohatých tým, že si domácnosti mohli požičiavať oproti rastúcej cene nehnuteľností, resp. refinancovať hypotéky pri nižších úrokových sadzbách. Bernanke a King v podstate dovolili, aby sa silná ekonomická aktivita financovala hypotékou, kde zábezpekou bola budúcnosť jednotlivých krajín. Teraz obe bubliny (realitný sektor ako aj akcie) deflahujú a je to cítiť aj v reálnej ekonomike. Nevylučuje ani možnosť veľkého sociálneho konfliktu. Možno by sa preto malo hnutie Occupy Wall Street premenovať na Occupy Federal Reserve.

Výhľad na dnes

Dnes očakávame prioritne výsledky z US pracovného trhu. Konsenzus Bloomberg očakáva, že za november bolo vytvorených 125 tis. pracovných miest oproti poslednému výsledku  125 tis. Pod očakávania vyššej tvorby pracovných miest sa podieľa hlavne silný výsledok ADP zamestnanosti (zverejnený v stredu, sleduje zmenu zamestnanosti súkromného sektora). Nakoľko akciový trh nezvykne príliš dobre prijímať príliš dobré výsledky a naopak pokles po veľmi slabých výsledkoch býva často skúpený. Bez rozdielu na to, ako dopadne dnešný výsledok, ale ostáva výhľad stále rastový. Trh očakáva budúci týždeň zníženie sadzieb ECB ako aj nové nástroje na boj s krízou, zároveň v piatok bude kľúčový summit politikov. Výhľad je teda býčí a v prospech rastu hovorí aj pokračujúca formácia vlajky, ktorá sa na grafe eura vytvára. Takže výhľad ostáva v smere rastu k 1,3570. Suport na 1,3430/20.

EURUSD
  Ján Beňák

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 09:53