StoryEditor

Čakanie na lepšie časy sa predlžuje (komentár)

19.12.2011, 09:37
Posledný obchodný deň predvianočného týždňa na akciových trhoch prebehol bez výraznejších výkyvov.

Trhy ovplyvnené výrokom výkonnej riaditeľky MMF, vyhlásením Štatistického Úradu Francúzska a vývojom indexu CPI v USA pripomínali melancholický vývoj, európske indikátory sa v červených číslach ocitli cca. pol hodinu pred začiatkom zámorskej seansy. Svoj vývoj na trhoch ukončili nasledovne: EuroStoxx 600 -0.43 %, FTSE 100 -0.25 %, CAC 40 -0.88 %, DAX -0.50 %.

Obchodovanie sa nezaobišlo bez pripomenutia si dlhových problémov krajín eurozóny, na margo čoho výkonná riaditeľka MMF, Christine Lagardeová vyhlásila, že svetovú ekonomiku čakajú ťažké časy a vyzvala všetky regióny sveta na spoluprácu pri prekonávaní európskej dlhovej krízy. Z promptnej reakcie USA však bolo hneď jasné, že zámorie ďalšie pôžičky pre MMF vylučuje, a to pod zámienkou dostatočného objemu doteraz poskytnutých finančných prostriedkov.

Taliani hlásili optimistickejší výsledok hlasovania o opatreniach premiéra Maria Montiho, keď dolná komora talianskeho parlamentu schválila balík úsporných opatrení a prejavila tak dôveru Montimu, ktorý prostredníctvom úspor v podobe vyšších daní a väčších škrtov chce získať 33 miliárd eur a prispieť tak k zníženiu štátneho deficitu a oživeniu ekonomiky talianskej čižmy.
 
Francúzsku zo strany Standard & Poor´s hrozí zníženie úverového ratingu z doterajšieho stupňa „AAA“. Lídri francúzska sa síce voči potenciálnemu zníženiu tvrdo ohradzujú, no na druhej strane stoja fakty zo Štatistického úradu krajiny, ktorý v piatok uviedol že druhá najväčšia ekonomika Eurozóny sa pravdepodobne prepadne do recesie po tom, čo HDP poklesne v tomto aj nasledujúcom kvartáli. Podľa odhadov úradu by sa v Q4 2011 HDP krajiny mal znížiť o -0.2 % a v Q1 2012 o -0.1 %.

Druhá strana Atlantiku na trhy priniesla vstup technologickej spoločnosti Zynga na burzu, ktorá v primárnom úpise predávala svoje akcie za 10 USD, čím z ich predaja získala až 1 miliardu USD. Spoločnosť vedená na Nasdaq-u svoj debutný deň uzavrela v 5 %-nej strate na hodnote 9.50 USD. Zmiernenie obáv z rastu inflácie v USA priniesla mierne klesajúca úroveň indexu spotrebiteľských cien, ktorý v novembri na medziročnej báze dosiahol tempo rastu +3.4 % v porovnaní s +3.5 %-ami z októbra, pričom analytici očakávali stagnovanie ukazovateľa, čo sa ale naplnilo v prípade medzimesačného vývoja inflácie pri +0.1 %-nom konsenze. Dve z troch hlavných US indexov na rozdiel od tých európskych, obchodovanie dokázali uzatvoriť v zisku: S&P 500 +0.32 % a Nasdaq +0.56 %, Dow Jones -0.02 %.

Zoltán Csiba, analytik Capital Markets

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 20:15