StoryEditor

Komoditám v roku 2011 vládlo zlato (komoditný komentár)

27.12.2011, 11:00
Rok 2011 bol opäť pre komodity veľmi volatilným. Najviac dokázalo vyťažiť zlato.

Priložený graf z Bloombergu ukazuje, že pre väčšinu komodít to bol rok skôr horší ako lepší. To vyjadruje aj komoditný index CRB, ktorý zaznamenal za rok pokles o viac ako 8%.

Výkonnosť komodít 2011

 

 

Kovy

Na grafe nižšie vidíme vývoj štyroch kovov počas tohto roka, zhora nadol: zlato, striebro, meď a platina. Vidíme, že vývoj cien jednotlivých kovov sa odlišoval (spája ich jedine spoločný výpredaj na konci septembra), pričom po odraze sa niektorým darí viac, iným menej. Poďme si v skratke zhrnúť, čo najviac vplývalo na vývoj jednotlivých kovov.


Zlato si tento rok v auguste zaknihovalo svoje historické rekordy vďaka silnému dopytu z Indie a tiež obavám o dolár. V auguste sa rozbehla doslova mánia, kedy zlato začalo stúpať až parabolicky. Dôvodom boli správy z Indie, ktoré hovorili o ďalšom rekorde importu do Indie. India, ktorá minulý rok zvýšila import o 66% a stala sa najväčším nákupcom zlata (963 ton predstavovalo v roku 2010 25% globálneho dopytu) a predbehla Čínu – doviezla o 50% zlata viac ako čínsky drak. Tento rok sa na základe dopytu z prvého polroka predpokladalo, že tohtoročný import prekoná 1000 ton. Po prehnanom raste prišla korekcia, ale stále to vyzeralo na test úrovne $2000 ešte tento rok.

Potom však prišiel koniec septembra, kedy trh očakával nové stimuly FEDu. QE2 končilo v júni, americká ekonomika začala vykazovať prvé známky spomalenia (v auguste horšie výsledky prieskumov výrobného a nevýrobného  sektora, slabšia osobná spotreba, výrazný prepad spotrebiteľskej dôvery atď.). Od FEDu sa očakávala vzpruha, avšak prišla „len“ operácia Twist, teda nákup dlhodobých aktív a predaj krátkodobých s cieľom znížiť výnosy dlhodobých dlhopisov. Toto trh očakával a málilo sa mu to. V eurozóne narastalo napätie z dôvodu vysokých dlhov a očakávaného spomalenia ekonomiky. ECB sa snažila znížiť výnosy nákupom dlhopisov na sekundárnom trhu, v dôsledku čoho síce klesli výnosy, ale zároveň vyšli na povrch politické tlaky v ECB (na protest odstúpil Stark). Hlava MMF Lagardová sa vyjadrila, že rozvinuté krajiny by mali použiť všetky dostupné prostriedky na zabezpečenie rastu, keďže svetová ekonomika vstupuje do veľmi nebezpečnej fázy. To vyvolalo nie len likvidáciu rizikových aktív (medzi ktoré patrí už i zlato) ale tiež výrazné posilnenie USD. To spôsobilo prepad mien rozvojových krajín, i indického randu. Zlato sa tak stalo pre Indov výrazné drahým a obmedzili import. Dovoz zlata tak bude nie len že pod očakávaniami, ale i nižší ako minulý rok. Zlatu podobne nepraje deflačné prostredie, kedy FED i ECB v poslednom čas odmietli nové monetárne stimuly. Inflačné riziká sú tak tlmené (aspoň v rozvinutých krajinách). Po prekročení 200 MA sa zosilnili výpredajné tlaky, avšak pod $1600 sa objavujú fyzické nákupy z Ázie a Blízkeho východu. To je dôvod, prečo sa v poslednom čase obchoduje v úzkom pásme.

Striebro dosiahlo svoje vrcholy už v apríli, kedy reagovalo na QE2 z augusta 2010 prudkým nárastom z dôvodu prílevu špekulatívneho kapitálu.  V reakcii na to sa začali šíriť obavy, že na burze COMEX nebude dosť striebra na uspokojene obchodníkov, ktorí by si nechali svoje futures kontrakty expirovať a striebro doručiť. Obavy sa nepotvrdili, naopak z dôvodu vysokej volatility boli navýšené maržové požiadavky na striebro, čo vyvolalo masívne zatváranie pozícií. Striebro ostáva veľmi volatillné, kedy množstvo špekulatívneho kapitálu ostáva vysoké a špekulácie o nedostatku fyzického striebra pretrvávajú. Každopádne, striebro je okrem priemyselného kovu a lacnejšej ochrany pred infláciou i kov s najväčším podielom špekulatívneho kapitálu a to ho v kombinácii s relatívne malým trhom striebra robí extrémne volatilným.

Meď bola počas celého roku v klesajúcom trende z dôvodu rizík spomalenia krajín dvoch najdôležitejších trhov, Číny (40% dopytu) a Európy (20% dopytu). Z dôvodu spomalenia globálnej ekonomiky fungoval Dr. Copper, ako meď prezývajú, ako predstihový indikátor – obavy o klesajúci dopyt ju zosielali nadol. Na jeseň 2011 sa však medi darí najlepšie a to z niekoľkých dôvodov – od prudkého prepadu v septembri, ktorý dosiahol 25% začali veľké fyzické nákupy z Číny, ktoré spôsobili pokles zásob v skladoch London Metal Exchange. Dôvod veľkých nákupov môže byť čiastočne spôsobený priemyselnou aktivitou (hoci prieskum výrobného sektora Číny naznačuje kontrakciu, spotreba medi zatiaľ rastie) ale tiež tieňovým bankovým systémom, ktorý pri úverovaní akceptuje meď ako kolaterál. Druhým dôležitým faktorom boli štrajky v kľúčových baniach ako Grasberg či Collahuasi, ktoré patria medzi 5 najväčších medených baní na svete. Napríklad štrajk v Grasberg, ktorý ročne zabezpečuje 5% produkcie, trval 3 mesiace, čo značí stratu viac ako 1% globálnej produkcie. Z toho dôvodu sa na budúci rok predpokladá deficit na trhu s meďou (dopyt bude klesať pomalšie ako ponuka) a preto sa po upokojení sentimentu na trhu v posledných dňoch medi darilo najviac.

Platina ako priemyselný kov bola pod výrazným tlakom, hoci v septembri  nepadala tak výrazne ako meď. Dôvodom výpredajného tlaku bol podobne ako pri zlate – americký dolár. Väčšina (75%) platiny sa produkuje v Juhoafrickej republike a po septembrových výpredajoch dolár stúpal na úkor ostatných mien – i juhoafrický rand. Jeho oslabenie spôsobilo, že produkčné náklady na platinu vyjadrené USD klesali (resp. juhoafrický rand klesal rýchlejšie, než stúpali produkčné náklady vyjadrené v randoch). Platina sa dokonca dostala i pod cenu zlata, čo je pomerne ojedinelý jav.

Energie

Počas prvého polroka charakterizovali trh s americkou (WTI) a britskou (Brent) ropou hlavne udalosti v Afrike a na Blízkom východe (arabská jar). Občianska vojna v Líbyi spôsobila výpadky dodávok ropy do Európy, ktoré musela promptne nahradiť Saudská Arábia. Ani to však nestačilo na to, aby ropa nenarástla o viac ako 20% v priebehu 10-ich týždňov. Na grafe nižšie je červeným rámikom zvýraznené obdobie občianskej vojny proti líbyjskému vodcovi.

WTI rástla o poznanie pomalšie z dôvodu vysokých zásob v Cushingu. Z tohto dôvodu sa vytvoril spred medzi ropnými benchmarkami. Tento spred dosahoval v októbri viac ako $25. V novembri  ohlásila spoločnosť ConocoPhillips, že bude predávať svoje podiely na ropovodoch v hodnote 2 mld. USD. Conoco sa dohodlo so spoločnosťou Enbridge Holdings LLC, ktorá je dcérou kanadskej Enbridge, Inc., na predaji svojho vlastníctva Seaway Crude Pipeline Company. Nový majiteľ ropovodu oznámil, že otáča tok ropovodu. Do rafinérií v Mexickom zálive sa tak bude dostávať viac ropy WTI a tá pôjde priamo z Cushingu. Takže situácia, že do Cushingu bude putovať stále viac ropy, by mohla byť minulosťou. Spred medzi ropnými benchmarkami aktuálne dosahuje menej ako $9 a naďalej sa zmenšuje. Udalosťou, ktorá v posledných týždňoch praje rope na úkor kovov, sú rokovania o iránskom jadrovom programe. Irán začína byť nervózny zo sankcií a vyhráža sa, že ak sa uplatnia ďalšie sankcie, uzavrie Hormúzsku úžinu, ktorá je kľúčová pre transport ropy z Perského zálivu (viac ako 50% produkcie OPEC prechádza v tankeroch tadiaľto). Keď Irán prevádzal vojenské cvičenia v tejto oblasti, ropa sa vyšvihla o $2 v priebehu minút. 

Zemný plyn tento rok pokračoval vo svojom hľadaní dna. Cenu nadol tlačia fundamenty, z dôvodu možností využívania alternatívnych možností ťažby (horizontálna ťažba, ťažby z bridlíc) sa v USA môže vyťažiť oveľa viac plynu, ako pri aktuálnej spotrebe USA potrebuje. Zemnému plynu v posledných týždňoch nepriala ani priveľmi teplá zima, ktorá znižuje spotrebu plynu domácností (kúrenie, klimatizácia). Avšak doterajšia nevýhoda zemného plynu sa môže čoskoro stať jeho výhodou – cena ropy naďalej rastie, pričom zásoby klesajú. Plynu je naopak dosť a je lacný. Toto bude tlačiť k hľadaniu spôsobov ako zemný plyn dostať z USA (skvapalnená forma LNG) a ako ho použiť tam, kde sa doteraz využívala ropa (doprava, priemysel). Keďže plynu je dosť, už niekoľko mesiacov klesá množstvo ťažobných zariadení, ktoré sa využívajú na ťažbu plynu. To bude postupne limitovať produkciu, čo opäť môže zemnému plynu pomôcť. Lacný zemný plyn sa môže stať výraznou výhodou USA vo svete čoraz drahších a obmedzenejších zdrojov energie.

  Tomáš Plavec

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:00