StoryEditor

Kam investovať, ak sa Európa nedohodne?

08.12.2011, 12:31
Ak európski lídri riešenie dlhového problému nájsť nedokážu, potom trhy budú reagovať poklesom.

Súčasná finančná klíma stále obsahuje veľa neznámych. Jednoznačne najdôležitejšou udalosťou je nadchádzajúci summit EÚ, kde sa môže rozhodnúť o budúcnosti eura. Budú sa lídri jednotlivých európskych krajín schopní dohodnúť? Ak áno, poskytne to pravdepodobne akciovým trhom podporu. Ale aj tak v Európe zostane mnoho nevyriešených problémov a americkí i britskí investori naďalej pochybujú o udržateľnosti tejto rely.

Ak európski lídri riešenie súčasného dlhového problému nájsť nedokážu, potom trhy budú reagovať poklesom. Saxo Bank preto ponúka možné investičné príležitosti. Preskúmali sme firmy, ktoré sú klasifikované ako defenzívne, s rozumným dividendovým výnosom a s rastovým ziskom na akciu (ukazovateľ EPS). V tabuľke 1 je zoznam 11 spoločností a príslušných dát, graf 1 ich porovnáva podľa ceny akcie na jednotku zisku (P / E) a podľa rastu EPS.

Super Cheap Auto Group z tejto skupiny defenzívnych akcií vyčnieva a robí česť svojmu menu. Okolo nej je niekoľko pivovarov, pár potravinových reťazcov a tabakových firiem. Horný ľavý roh je v grafe 1 ten správny, ale my uprednostňujeme spodný ľavý roh, kde sú lacné spoločnosti, ktoré vykazujú nižší rast EPS. U tabakových firiem majte na pamäti, že nedávne sprísnenie regulácie sa týka strohých obalov, čo zvyšuje riziko a čo viedlo zrejme k tomu, že sa tieto firmy ocitli tu. Vzhľadom na to, že sme zvolili kvantitatívny prístup, tak sme ďalšie firmy neskúmali.



Princíp výberu

V Saxo Bank sme stanovili požiadavku na kapitalizáciu vo výške 500 miliónov USD, najmenšia firma má kapitalizáciu vo výške 630 miliónov USD. Chceli sme spoločnosti, ktoré sú zaradené ako výhradne "defenzívne", výsledkom bolo 989 firiem. Ďalej sme výber zúžili požiadavkou na dividendový výnos vo výške 5 percent, aby bol zaistený príjem pre prípad, že sa kríza pretiahne. V súbore zostalo 198 spoločností. Riziko musí byť na spodnej strane, preto sme ako kritérium vzali čistý dlh / EBTDA, pri ktorom požadujeme hodnotu nižšiu ako 2, čo je dlh menší ako 50 percent. A nakoniec chceme, aby firma mala "dobrý príbeh", preto sme stanovili požiadavku, aby v posledných troch mesiacoch došlo k revízii ESP smerom nahor. Finálnym sitom prešlo 11 spoločností.

Peter Bo Kiaer, analytik Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:44