StoryEditor

Vzácne kovy signalizujú recesiu (komoditný komentár)

23.08.2011, 15:48
Spomalenie ekonomiky je už v pozornosti aj "ortodoxných býkov" a signály recesie sú všade.

Máme očakávať recesiu, alebo pôjde iba spomalenie? Odpoveď je, že globálna ekonomika bude z najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať v raste, avšak rozvinuté trhy recesia zasiahne a ako veľmi nie je jasné. Zlato investorom a obchodníkom dáva jasne najavo, že súčasné tlačenie peňazí a monetárna politika je v kríze, alebo skôr začínajúcej kríze dôvery. Tú zatiaľ v reálnej ekonomike nieje možné našťastie vidieť. Vysoká inflácia, alebo hrozba "hyper - inflácie" sú nočnou morou každého investora a podnikateľa. Veľa z nich práve aj z týchto obáv uniká do bezpečného prístavu - zlata. Na obrázku je znázornený vývoj pomeru priemyselných kovov a vzácnych kovov a akciového indexu S&P 500. Tento graf naznačuje, že by sme už mali byť v recesii, alebo že je na zlate masívna bublina.

Nízka cena ropy je pre OPEC nevýhodná

Boje o líbyjskú metropolu Tripolis naďalej pokračujú a OPEC a bývalý líbyjský minister ropného priemyslu uviedli, že by krajina mala obnoviť predvojnovú produkciu do 18 mesiacov. Západní politici sú v eufórií, avšak Rusko varuje, že nikto si nemôže byť istý, čo sa bude po Kaddáfim diať v Líbyi. Líbya sa nemôže v zmýšľaní porovnávať s modernými štátmi ako je Turecko a skôr sa môže stať novým Irakom.

Demokratizácia Blízkeho Východu môže trvať oveľa dlhšie ako si myslíme a neznamená vôbec, že by mali fluktuácie na rope prestať, skôr naopak. OPEC si veľmi dobre uvedomuje svoje postavenie a súčasná cena ropy mu nemôže vyhovovať, čo nakoniec uviedol aj samotný iránsky minister ropného priemyslu. Posledné zasadanie OPEC bolo, keď sa ropa pohybovala nad úrovňou 100 USD za barel, pričom OPEC ju považoval za adekvátnu. Kartel OPEC uvažuje v súčasnosti o znížení a nie zvýšení produkcie ropy, pretože dopyt po rope začína klesať. OPEC chce ropu WTI na 100 USD a brent na úrovni okolo 120 USD. Európe a USA si nemôžu dovoliť platiť za ropu takéto čiastky, avšak je tu iný dôležitý hráč.

Čína zaznamenala rast importu ropy o 21% za mesiac júl a o 25% zaznamenal nárast importu nafty. Čína začína v spotrebe nahrádzať USA  a je ochotná platiť za ropu oveľa viac ako Európa a USA. Pokles spotreby rozvinutých krajín, rekordný export ruskej, kanadskej ropy a nové ložiská v Barentsovom mori sú dôvodmi, prečo OPEC nebude zvyšovať ťažbu.

Technický pohľad na ropu WTI

Ropa WTI získava hlavne vďaka výsledkom čínskeho PMI podľa banky HSBC, ktoré síce zaznamenalo úroveň opäť pod 50 bodmi, ale nárast nad júlovými hodnotami je pozitívny. Dnes očakávame z USA výsledky richmondského Fedu o predaja nových domov. Tieto výsledky by nemali mať výrazný dopad na obchodovanie s ropou WTI, avšak dôležitý bude celkový sentiment na trhu. V prípade, že by došlo k ďalšiemu uvoľneniu rizikovej averzie, je možný test 87,00 USD za barel. Výhľad je mierne býčí. Suport je na úrovni 83,90 USD.

  Peter Greguš

  analytik TRIM Broker
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:28