StoryEditor

Divoká jazda pomaly končí (komoditný komentár)

12.07.2011, 15:40
Volatilita na komoditách je rovnako pokojná ako štart teamu Saxo Bank na Tour de France.

Väčšina špekulatívnych investícií je z trhu preč, čo možno vidieť aj na čistých dlhých pozíciách pri fondov ETF, zatiaľ čo dlhodobí investori ostávajú, možno sledujú Wimbledon alebo Tour de France a na svojich pozíciách nič nemení.

Môžu tiež mať pripravenú hotovosť pre prípad výrazných výkyvov cien smerom dole, náhlych poklesov alebo pádu ceny v dôsledku realizácie stoploss pokynov, ale dlhodobý rastový trend je neporušený.

V dôsledku redukcie rizika v priebehu júna poklesli čisté dlhé pozície pod úrovne v rokoch 2008/2009 a pod období maxím 2010, hoci dopyt na trhu stále je a cenu navyše podporuje vývoj počasia.


Pokles ceny ropy sa zastavil

Ceny ropy našli pôdu pod nohami, aj tu údaje CFTC ukazujú na pokles čistých špekulatívnych pozícií ako na rope WTI, tak na rope Brent. Päť najväčších bánk, ktoré predpovedali veľmi vysoké ceny ropy, znížili výhľady o 10 USD, aktuálne vidia cenu ropy medzi 110 a 125 USD.
Dopad uvoľnenia 60 miliónov barelov na popud medzinárodnej energetickej agentúry sa ukazuje pravdepodobne ako krátkodobý a v dlhom období bude mať býčí efekt. Dopyt je stále silný.
Ropa WTI zakončila týždeň na maxime 98,60 USD (týždeň predchádzajúci skončila na cene 94,50, pričom fundamentálne dôvody zostávajú naďalej býčie, pretože rezervná kapacita je vyčerpaná.

Obchodníci so zemným plynom akoby predpovedali počasie

Zemný plyn stratil minulý týždeň štyri percentá. Negatívny vplyv mala situácia v jadrovej energetike, ktorá prevážila pozitívny vplyv horúceho počasia, ktoré má vplyv na prevádzku klimatizácií. Údaje o stave zásob mali na svedomí pokles k 4,13 USD za MMBtu. Podľa MEA boli zásoby vyššie než očakávané a aj do konca leta je výhľad na plyn viac a viac medvedí.

Vzácne kovy

Keď sa moja matka alebo taxikár viac ako tri týždne nezmenia ani o striebre ani o zlate, potom viem, že cenová rally je za nami. tiež produkty na striebro ako ETP vykazujú najmenšie čisté dlhé pozície za tri mesiace a je úplne zrejmé, že špekulatívne účty tiež nepustia zlato cez hranicu 1550 dolárov za uncu. V tejto chvíli sa zdá byť úroveň 1400 dolárov najnižšou možnou rovnováhou pre ponuku a dopyt.

Cenu platiny podporuje svetová produkcia áut, zlato za uplynulý týždeň pridalo tri percentá. Aktuálne rozloženie pozícií je neutrálne a tak buďte pozorní, pretože ďalší vývoj môže byť relatívne prudký.

Poľnohospodárstvo - zakročila Čína

Tento týždeň bude pravdepodobne opäť volatilný vďaka reportom o úrode, znižujúcim sa zásobám a meniacemu sa počasiu. V uplynulom týždni sa po predchádzajúcich poklesoch darilo pšenici a kukurici, ktorú začala nakupovať Čína, aby zvýšila zásoby.

Rusko pokračuje s predajom pšenice a podmienky pre úrodu kukurice a zrnín sú priaznivé. Kukurica po cenovom prepade minulý týždeň pridala viac ako 4 percentá vďaka ázijskej dopytu etanolu.
Vzrástli aj ceny ryže po tom, čo indický minister poľnohospodárstva vyhlásil, že nebude presadzovať export obilnín. Zákaz exportu totiž zvýšil dopyt v iných krajinách, a práve regulácia exportu má kľúčový vplyv na cenu.

Kakao nie, zato horúca káva a veľa cukru
Káva

Časť brazílskej úrody bola zasiahnutá mrazom a viedla minulý týždeň k rastu ceny, pretože môže úrodu aj úplne zničiť. Hoci je ich výskyt riedky, tento je najhorší od roku 2000. Riziko rastu ceny tak stále trvá.

Cukor o 10% vyššie

Počet lodí, ktoré stoja vo fronte v brazílskych prístavoch, vzrástol minulý týždeň z 64 na 86. Úroda vrcholí. Priemerná čakacia doba lodí je 8 až 10 dní, čo je menej, než vlani. Odhady poškodenie stebiel sa znížili, obavy o produkciu v Brazílii však stále udržujú ceny vysoko. Future kontrakty na rok 2012 sú 20% pod spotovou cenou. Nízke zásoby, fronty v prístavoch a dlhé špekulatívne pozície však ceny cukru držia.

Kakao

Trh môže v treťom štvrťroku ovplyvniť prebytok zo sezóny 2010-11, úroda z Pobrežia Slonoviny bude vyššia vďaka výdatným dažďom. Väčšiu než očakávanú úrodu bude mať tiež Ghana. Cena dosiahla vrchol a teraz sa dá čakať negatívny sentiment.

Meď

Produkcia bane Collahuas, druhej najväčšej na svete, spadla na 30-40% kapacity vďaka nepriaznivému počasiu. S problémami na strane dodávky sa stretáva aj Čile, v bani Codelco, ktorá je najväčšia na svete, došlo k štrajku. K obavám prispel tiež tretia najväčšia baňa, Grasberg v Indonézii. Sedemdňoýj štrajk mal na svedomí pokles na 10% kapacitu. Meď tak pridala 4%. Tu platí, trend je tvoj priateľ.

Kjeld Lynggaard

stratég trhov Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 09:06