StoryEditor

Bankomat Ben Bernanke

26.08.2011, 00:00

Všetky oči finančného sveta sa dnes upierajú na Bena Bernankeho, šéfa americkej centrálnej banky Fed. Očakávajú, že napumpuje do ekonomiky ďalšie stovky miliárd dolárov. Myslieť si, že do tretice to vyjde a zadrhnutý motor hospodárstva sa rozbehne, je viac ako odvážne. Reálna ekonomika ich nepocíti, rovnako ako pri prvej a druhej vlne kvantitatívneho uvoľňovania, teda vytvárania nových peňazí. Stratia sa najmä v špekulatívnych obchodoch s derivátmi a nakoniec zvýšia konečnú cenu tovaru alebo služby pre spotrebiteľa. Ekonomike tak môže Bernankeho uvoľňovanie naopak poškodiť a tlačiť na ceny potravín či ropy.

Lenže trhy sú politikou Fedu už také rozmaznané, že teraz inú možnosť ani nepripúšťajú. Chcú, aby si bankomat Ben kúpil ich dobrú náladu poriadnou dávkou peňazí. Inak vydierajú prudkým prepadom. Ak Bernanke ďalšie kolo výkupu cenných papierov neohlási, dnes spadne všetko, čo len trošku zaváňa rizikom. Zrejme najviac akcie bánk.
Zároveň však platí, že ak Fed ďalšie rozhadzovanie spustí, prizná, že je v koncoch a už nemá iné možnosti, ako bojovať s krízou. A pritom bude dobrá nálada aj tak trvať len chvíľu.

Medzi týmito dvoma zlými variantmi zrejme vyhrá tá tretia, samozrejme, tiež zlá. Bernanke ohlási, že ak bude horšie, peniaze do hospodárstva napumpuje. Mohol by si tak so zľavou kúpiť náladu na trhoch, síce nie dobrú, ale aspoň vlažnú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 06:59