StoryEditor

Indická vláda si brúsi zuby na zlato, ľudia vlastnia 17-tisíc ton (komentár)

19.04.2015, 00:00

Drahé kovy doslova nudia

Nuda. Nuda. Nuda. Tak sa dá v jednoduchosti popísať dianie na drahých kovoch za ostatné obdobie. V pondelok sme zaznamenali prelom hranice 1200 USD pri zlate a zlato ostalo na ďalšie dva dni pod touto hranicou, s malým prepadom k 1185 USD. V stredu postupne stúpalo až nad 1200 USD, avšak štvrtok túto métu nakoniec neudražalo. Striebro sa pomaly prepadalo zo 16,5 až k 16 USD, ale nakoniec sa udržalo počas týždňa nad touto hranicou. V stredu striebro priam kopírovalo zlato na 16,4 USD. Počas štvrtku a piatku drahé kovy veľa vody nenamútili.

Cena zlata uzavrela na úrovni 1203,3 USD, čo bolo o 4 USD menej ako minulý piatok. Cena striebra uzavrela na úrovni 16,22 USD, čo bolo o 0,26 USD menej ako minulý týždeň. Pomer ceny zlata a striebra bol na úrovni 74,19 čo znamená, že tento týždeň sa opäť viac darilo zlatu. HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) je na úrovni 176,71 XAU index (index zlatých a strieborných  ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 70,95.

Vyzerá to, že drahé kovy sú v nejakej vyčkávacej pozícií. Nečudo. Situácia okolo Grécka zabezpečuje, že špekulanti nevedia dostať ceny drahých kovov výrazne nižšie. Výnosy na Gréckych dlhopisoch postupne stúpajú. A stúpajú mierne aj dlhopisy ostatných krajín periférie. To je predzvesť nervozity. Pričom si treba uvedomiť, že dopyt po tzv. nízko rizikových investíciách v podobe vládnych dlhopisov ovplyvňuje výrazne i európske QE. Rast výnosov dlhopisov by bol bez neho určite vyšší a rýchlejší. Táto nervozita sa zároveň vie presunúť aj do drahých kovov. V princípe rýchlo. Zatiaľ sa však neprejavuje.  Azda najväčší rozruch cez týždeň vyvolal incident na tlačovke ECB (ktorej politika sa nemení), keď sa na Dragiho vrhla jedna protestujúca žena. Draghi sa dosť vyľakal. Asi sa po ňom ženy často nevrhajú. Niekto by sa možno naopak potešil.

Pri zlate sa objavuje zároveň veľmi malá bakwardácia, ktorá nám signalizuje zvýšený dopyt po fyzickom kove. Hranica okolo 1200 USD pri zlate a 16 -16,5 USD pri striebre je zatiaľ aj z vyššie uvedených dôvodov viac pravdepodobná, ako výrazný pokles pod ňu. Minimálne na nasledujúce najbližšie obdobie. V prípade, že by si Grécko nejako rozmyslelo, že už reálne skrachuje (skrachované je už dávno, len lídri EU si to nechcú stále priznať), sú pravdepodobné i vyššie cenové hladiny drahých kovov.

Prehľad cien drahých kovov za ostatné obdobie:

Indická vláda si brúsi zuby na zlato Indov

Indická vláda chce motivovať chrámy v krajine, aby deponovali ich zlato do bankového systému s tým, že budú dostávať zaň úroky. Podobnú stratégiu chcú zaujať i voči obyvateľstvu. Aby sme si vedeli predstaviť o čo ide, treba mať na pamäti, že indické chrámy disponujú veľkým množstvom zlata. Odhaduje sa, že len chrám Sree Padmanabha Swamy v štáte Kerala disponuje 3 000 tonami zlata, čo je polovica toho, čo je v trezoroch Fort Knox v USA. Zároveň sa odhaduje, že samotné obyvateľstvo Indie disponuje približne 17 000 tonami zlata a celkovo je v Indii uložených 22-24 000 ton zlata (13,5 % všetkého existujúceho zlata na svete). O danej politike sa však dá pochybovať, pretože zlato u Indov nemá len investičný a finančný charakter, ale hlavne kultúrny a náboženský, čo stavia vládu do nelichotivej situácie, ak má zálusk na zlato Indov. 

Massachusetts je v celku neznámy štát v USA. Faktom však ostáva, že je to jeden zo štátov USA, ktorý je veľmi naklonený zlatému priemyslu. Minulý rok vyexportoval zlato do krajín ako je Veľká Británia, Hong Kong, či Švajčiarsko v celkovej hodnote cez 2 mld. USD a zároveň v ňom pôsobí rafinérska spoločnosť Metalor. A áno, máte pravdu. V princípe nič zaujímavé, keby o tomto štáte nespievala moja obľúbená nórska hudobná kapela Ylvis:

 

A možno ešte jedna špekulácia na záver. Blogosférou prebehla správa, že predseda Oficiálneho fóra finančných a monetárnych inštitúcií (OFFMI), lord Desai, vyhlásil na konferencii v Dubaji, že časť koša mien, ktorý tvorí špeciálnu menu Medzinárodného monetárneho fondu - SDR, by mohlo tvoriť aj zlato. SDR sú dnes odvodené od koša mien – americký dolár, japonský jen, britská libra a Euro. Zároveň sa špekuluje, či k nim pribudne v najbližšej dobe i čínske Renminbi. Neviem do akej miery je táto informácia pravdivá, pretože som ju nakoniec v agentúrnych správach nenašiel a na agentúry sa blogosféra odvolávala. Ak je to pravda, tak je to celkom zaujímavá špekulácia o zlate, ktoré údajne nemá v modernom monetárnom svete skoro žiadne miesto. Ale treba povedať, že špekulácie sú na mieste, pretože OFFMI zvolalo schôdzku zástupcov vybratých centrálnych bánk na 17.4.2015 s témou „Zlato, renminbi a viac menový rezervný systém“. Uvidíme, ako sa to vyvinie. SDR by vložením zlata do koša mien získalo určitú prestíž. Dôležitejším by však bolo priznanie, že zlato sú peniaze.

Zdroj: upner.com, kitco.com

01 - Modified: 2007-05-14 08:10:00 - Feat.: 0 - Title: Súd odročil pojednávanie v prípade dvoch vrážd na Horehroní
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Horúčka je späť. Prečo je zlato také atraktívne a jeho cena rastie do nebies 02 - Modified: 2024-04-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Osamelá hora z Hobita skutočne existuje. Najvyššia sopka Antarktídy doslova chrlí zlato, denne ho vypľuje za tisíce eur 03 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro 04 - Modified: 2024-04-04 07:18:01 - Feat.: - Title: Historický rekord. Cena zlata prvýkrát prekonala hranicu 2300 dolárov za uncu 05 - Modified: 2024-04-01 09:37:37 - Feat.: - Title: Zlato dosiahlo nové maximum. Investori očakávajú, že Fed tento rok zníži úrokové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:55