StoryEditor

Končí kult Warrena Buffetta? (komentár)

08.06.2015, 18:52
Autor:
kokikoki
Na svete nie je veľa mužov, ktorým sú ľudia ochotní zaplatiť milióny dolárov, aby sa s nimi mohli naobedovať. A ešte menej ich je vo veku 84 rokov.

Ale Warren Buffett jednoducho nie je typickým 84-ročným mužom. Pre mnohých je symbolom amerického sna. Pracovať začal v obchode svojho dedka a predával Coca Colu a žuvačky svojim spolužiakom. Teraz je jedným z najbohatších Američanov a jeho majetok presahuje 70 miliárd dolárov. Niet divu, že si ľudia tak cenia možnosti položiť mu nejakú otázku a vypočuť si jeho myšlienky.

Minulý týždeň sa dražila možnosť naobedovať sa s Buffettom, najvyššia ponuka dosiahla hodnoty 1,23 milióna dolárov. To je určite vysoká suma, ale minulý rok dosiahla maximálna ponuka 2,16 milióna dolárov a v roku 2012 dokonca 3,45 milióna dolárov. Ide o známku klesajúceho záujmu o Proroka z Omahy a nie je to jediná známka.

Za ďalšie môžeme považovať klesajúce bohatstvo tohto investora. V rebríčku najbohatších ľudí sveta sa pred neho dostal Amancio Ortega. Buffett má stále k dispozícii 70,2 miliardy dolárov, takže od hladu trpieť nebude (najmä, ak ľudia budú ďalej platiť za obedy s ním). Môže ísť ale o známku toho, že investor už je za svojím zenitom. A prečo jeho bohatstvo kleslo? Zdá sa, že ide o dôsledok dvoch najväčších investícií jeho konglomerátu.

Berkshire Hathaway drží 14,9 percenta spoločnosti American Express a 9,2 percenta spoločnosti Coca Cola. Tak veľké podiely znamenajú, že relatívne zlá návratnosť akcií týchto firiem na Berkshire Hathaway pomerne znateľne dolieha. Obe firmy Buffett považuje za "nevyhnutné" - ide o spoločnosti, ktoré dominujú svojmu sektoru a podľa investora tomu tak bude aj naďalej. Mali by dokonca byť schopné ukrajovať z trhového podielu ich konkurentov.

Podobné stávky Buffettovi skôr vychádzali, ale teraz už je to inak, čo dokazuje aj príbeh Tesca. Prejavuje sa aj na akciách samotnej Berkshire Hathaway. Ich cena sa za posledných päť rokov viac ako zdvojnásobila, počas posledných piatich mesiacov ale klesla o viac ako 5 percent. Možno je to dôvod, prečo sa najbohatší muž sveta Bill Gates rozhodol znížiť svoj podiel v Berkshire Hathaway.

Buffett nepovažuje svoje osobné bohatstvo za dôležité, podobne sa vyjadruje o zmenách v investičných portfóliách iných investorov. Na zmeny v jeho svete ale poukazuje napríklad aj to, že bol prepustený riaditeľ spoločnosti NetJets Jordan Hansell. O ňom sa Buffett predtým vyjadroval pozitívne, Hansell ale aj napriek tomu musel svoju pozíciu opustiť a špekuluje sa o tom, že príčinou je jeho spor s pilotmi a ich odbormi.

Väčšina Buffettových investícií je dnes stávkou na americkú ekonomiku. Dokazuje to aj jeho doposiaľ najväčšia akvizícia - kúpa Burlington Northern Santa Fe, ktorá prebehla v roku 2009. Tu slávi úspech, pretože spoločnosť expanduje a prevzatie zo strany Berkshire Hathaway podľa slov jej riaditeľa prospieva.

Buffett je dlhodobým investorom a negatívny vývoj pri jednej skupine jeho investícií by mal byť v jeho portfóliu vyrovnávaný výnimočne dobrými výsledkami iných firiem. Množia sa ale medvedie signály týkajúce sa jeho schopnosti prinášať aj naďalej výnimočnú návratnosť a je namieste sa pýtať aj na to, ako dlho ešte môže vydržať samotný kult jeho osobnosti.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-06-20 14:35:55 - Feat.: 0 - Title: Očekávaný iPhone bude mít přístup k videoklipům z YouTube
01 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Buffett akoby vlastnil celé Slovensko. Zarába na Apple aj American Express, no milovaná Coca-Cola ho zradila 02 - Modified: 2023-12-01 12:55:21 - Feat.: - Title: Čierny utorok pre investorov 03 - Modified: 2023-11-15 15:08:41 - Feat.: - Title: Spoločnosť Warrena Buffetta predala podiely vo viacerých firmách, teraz hromadí hotovosť 04 - Modified: 2023-08-06 10:14:51 - Feat.: - Title: Konglomerátu Warrena Buffetta sa darí. Berkshire Hathaway zaznamenala rekordný prevádzkový zisk 05 - Modified: 2022-08-20 09:38:21 - Feat.: - Title: Buffett získal povolenie na kúpu až polovičného podielu v ropnej firme Occidental
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:29