StoryEditor

Blackout by Južnú Kóreu odrezal od sveta

15.08.2013, 00:02
Autor:
lulu
Energetická kríza by bola pre kórejskú ekonomiku veľkým problémom, tvrdí Jiří Cihlář z Next Finance.

Je to v Kórei podľa vás tiež vážne, ako sa to prezentuje? Hrozí najvážnejšia energetická kríza, ako upozorňoval minister?
Energetická kríza by bola pre kórejskú ekonomiku veľkým problémom. Navyše Južná Kórea je svojou polohou čiastočne odrezaná od dovozu energie z ostatných krajín.

Ako by kríza ovplyvnila zvyšok sveta a ekonomiky ostatných krajín?
V dnešnom svete si bez elektrickej energie nedokážeme predstaviť nielen platobný styk, ale život vôbec. Podľa nášho názoru však energetická kríza nedôjde tak ďaleko, že by Kórei hrozil dlhodobejší blackout. Ten by totiž pretrhol obchodné väzby s ostatnými štátmi.

Malo by to vplyv aj na spoločný komplex Kesong s KĽDR?
Komplex Kesong je spoločným projektom oboch krajín a nedostatok elektrickej energie Južnej Kórei by jeho fungovanie mohol ovplyvniť. Vzťahy oboch krajín sa totiž nezlepšili natoľko, že by bola Severná Kórea ochotná výraznejšie energeticky dotovať tú južnú.

Krajina navrhla, aby sa zdanili mnísi a plastické operácie. Teraz chce tiež vypnúť výťahy a ušetriť elektrickú energiu. Koľko by navrhovanými opatreniami mohla krajina ušetriť?
Zavádzanie nových daní nie je efektívnou cestou, ako zvýšiť príjmy štátneho rozpočtu. Môžu totiž viesť k tomu, že sa ešte viac položiek presunie do šedej ekonomiky. V tej chvíli by príjmy štátneho rozpočtu rástli len mierne.

Čo je najvačším rizikom pre juhokórejskú ekonomiku? Niektorí analytici varujú pred starnúcou populáciou.
Starnutie populácie nie je len juhokórejským problémom. So starnutím populácie bojuje celá Európa. Riziko pre ekonomiku Južnej Kórei, ako exportnej krajiny, je najmä kondícia jej obchodných partnerov. Pre Južnú Kóreu je dôležité, aby rástla ekonomika USA, nespomaľovala Čína a Japonsko sa vymanilo zo stagnácie. Rizikom pre Kóreu je tiež situácia v Európskej únii, kam mieri časť jej exportu. Juhokórejsku ekonomiku naďalej dusí napätá situácia s jej severným susedom.

Jiří Cihlář

analytik Next Finance

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 07:43